Search
Close this search box.
Search

Franciscus Gasthuis onderzoekt VR exposure therapie na IC-opname

Het Franciscus Gasthuis & Vlietland ziekenhuis begint vanaf 1 november 2017 met een onderzoek om te kijken hoe het mogelijk is om - door middel van Virtual Reality (VR) - patiënten na een behandeling op de Intensive Care (IC) via ‘exposure therapy’ een betere kwaliteit van leven te bieden. Een eerste proef lijkt succesvol.

Volgens internist in opleiding dr. Michel van Genderen is het te verwachten dat met deze vorm van therapie een betere emotionele verwerking van de traumatische ervaringen tijdens een behandeling op de IC mogelijk wordt. Dat moet dan weer leiden tot een sneller herstel en een betere kwaliteit van leven. Het VR-project wordt regionaal ondersteund, onder andere door het Erasmus MC. De eerste resultaten worden halverwege 2018 verwacht.

Na een behandeling op de IC houdt een groot deel van de opgenomen patiënten (circa 90.000 in 2016) tot jaren na ontslag geestelijke klachten die passen bij een posttraumatische stressstoornis of een depressie. Deze klachten/complicaties zijn onderdeel van het Post Intensive Care syndroom en zijn geassocieerd met een verminderd herstel. Dit leidt tot een verminderde kwaliteit van leven en soms zelfs verlies van werk en inkomen.

Voor deze gevolgen van IC-opname bestaat nog geen goede behandeling, stelt Van Genderen: “Hoewel een behandeling op de IC veel impact heeft, is er nog te weinig aandacht voor de periode erna. Ik ben ervan overtuigd dat IC zorg niet stopt bij de muren van de IC, maar ook daarna moet worden gecontinueerd.”

###FransicusVR###

VR exposure therapie

Door VR in te zetten na een behandeling op de IC gaat een team, bestaande uit dokters van Franciscus Gasthuis & Vlietland en het Erasmus MC, onderzoeken of de traumatische stressstoornis verminderd kan worden, waarmee een betere kwaliteit van leven in de periode na de opname gerealiseerd wordt.

Hoe het werkt: de patiënten ervaren met een VR-bril een virtuele opname op de IC van Franciscus Gasthuis & Vlietland, waar ze eerder zelf opgenomen waren. Verder wordt uitleg gegeven over de apparatuur, de geluiden en de behandeling maar ook over de verschillende processen op de IC. Door deze ‘meest traumatische’ ervaringen opnieuw weer te geven en uit te leggen, ontstaat een vorm van ‘Virtual Reality Exposure Therapy’ die de klachten moet verminderen.

Via Stichting Coolsingel is al een subsidie binnengehaald van 45.000 euro. Het Franciscus Gasthuis & Vlietland ziekenhuis zegt op zoek ten zijn naar sponsors voor het verdere benodigde bedrag, ruim 10.00 euro.

VR vaker ingezet voor exposure

Behandelingen in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) zoals tegen PTSS en angststoornissen worden steeds meer ondersteund door technologische innovaties zoals VR. Mensen met bijvoorbeeld PTSS of angststoornissen kunnen effectiever geholpen worden met VR als ondersteunend element. Een groot voordeel van VR-toepassingen is dat patiënten met een VR-bril in de veiligheid van de spreekkamer blootgesteld worden (exposure) aan een wereld die grote gelijkenissen vertoont met de echte wereld, ofwel een veel meer gecontroleerde omgeving.

Zo besloten zeven GGZ-instellingen in oktober 2016 om VR-toepassingen te gebruiken om jeugdige cliënten te helpen bij het overwinnen van een psychische stoornis. Het gaat om instellingen die zijn verenigd in het Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Zij werken samen met online behandelplatform Jouw Omgeving en VR-specialist VRendle.

Meer recent kwam e-health-aanbieder E-Mence met VR-gebaseerde vliegangsttherapie. De exposure behandeling met behulp van virtual reality vindt plaats in het nieuwe e-lab van E-Mence in Diemen en bestaat uit vier sessies. Daarbij wordt virtueel vliegen gecombineerd met gesprekken tussen cliënt en behandelaar.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?