Search
Close this search box.
Search

‘Gehandicaptensector actief meedoen aan technologische innovaties’

Onlangs heeft minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aanbieders van gehandicaptenzorg uitgenodigd om mee te doen aan de Innovatie-impuls van het programma Volwaardig leven. De Innovatie-impuls is bedoeld om het gebruik van zorgtechnologie te stimuleren.

Tijdens de Innovatie-impuls leren mensen met een beperking, naasten en medewerkers van zorgorganisaties samen te werken bij het gebruik van technologie tijdens de dagelijkse bezigheden en de zorg die daarbij hoort. Daarbij kan worden gedacht aan apps, sensoren of robots. Binnen het programma wordt samengewerkt met Vilans en Academy Het Dorp, die coaches, experts en veldspecialisten leveren.

Aan de Innovatie-impuls kunnen ongeveer 30 zorgorganisaties uit de gehandicaptenzorg meedoen. Het gaat om woonlocaties waar zorg wordt verleend zoals bedoeld in de Wet langdurige zorg (Wlz). Tot de thema’s behoren zelfredzaamheid en zelfstandig burgerschap, goed leven en slapen, veilig en vertrouwd, sociale contacten en begrepen worden. Binnen al deze thema’s staat de rol van technologie centraal.

Onderzoek naar werking, invoering zorgtechnologie

In de werkplaatsen bespreken de zorgorganisaties met elkaar wat het thema voor hen betekent en welke bestaande technische oplossingen daarbij te vinden zijn. Zij leren daarnaast om technologie te implementeren in de eigen organisatie.

Het ontwikkelen van nieuwe technologie of de aanschaf van technologie wordt niet betaald door de Innovatie-impuls. Zorgaanbieders en cliënten die al veel kennis en ervaring hebben met het werken met technologie, roept de minister op om als specialist op te treden in de werkplaatsen.

De ervaringen in de werkplaatsen worden gedeeld met de hele gehandicaptenzorg via onder andere www.kennispleingehandicaptensector.nl. Daarvoor wordt onder andere onderzocht welke zorgtechnologieën werken en welke niet. En op welke manier het werken met nieuwe zorgtechnologie het beste ingevoerd kan worden bij zorgorganisaties.

Fonds voor technologie in gehandicaptenzorg

Vorig jaar pleiten VVD en D66 voor een speciaal fonds voor technologische ontwikkelingen in de gehandicaptenzorg. In het fonds moet in totaal tien miljoen euro worden geïnvesteerd en de helft ervan zou destijds al zijn toegezegd.

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) liet daarop aan ICT&health weten zeer verheugd te zijn met het fonds. De organisatie lobbyt naar eigen zeggen al enige tijd voor meer bewustzijn rondom technologie in de gehandicaptenzorg. “VGN ziet (slimme) technologie al heel lang als onderdeel van de oplossingen die we voor onze uitdagingen hebben, zoals personeelstekort. Het begint met kennis en expertise en kijken waar we gaan investeren”, aldus een woordvoerder van de organisatie.  

maarten

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI ethiek Vici
Vici-beurs voor onderzoek naar ethische AI
Apple Vision Pro
Eerste operaties uitgevoerd met de Apple Vision Pro
app
Selfies helpen bij depressiedetectie
medische data
Health Data Space Amsterdam faciliteert (her)gebruik medische data
STAR-SHL
Laboratoriumgegevens op weg naar databeschikbaarheid
onderzoek
Analyse declaratiedata brengt zorg beter in beeld  
EHDS
Voorlopig politiek akkoord over EHDS
Innovatie zorgmedewerkers
Innovatie onderzoek gehandicaptenzorg, bestuurswisselingen en meer
paraatheid
Zo verhogen we onze pandemische paraatheid
Mayo Clinic
Nieuwe Solutions Studio wil katalysator zijn in zorgtransitie
Volg jij ons al?