‘Gepersonaliseerde zorg wordt de norm’

12 juni 2019
gepersonaliseerde-zorg
Technologie
Nieuws

Gevraagd naar welke technologieën in 2030 een impact hebben op de eigen gezondheid, noemt 83 procent technieken voor het opstellen van preventieve plannen die zijn gebaseerd op gedrag of voeding. Een voorbeeld daarvan? De gepersonaliseerde voetmodellen die het Belgische Digital Orthopaedics voorafgaand aan een voetoperatie maakt. Met behulp van realistische simulatie wordt de best mogelijke behandeling bepaald. Al bij de operatie heeft de arts hierdoor een beter beeld van het herstelproces en kan de patiënt beter worden geïnformeerd.

81 procent verwacht bovendien een positieve bijdrage van apparaten waarmee ze thuis zelf behandelingen kunnen uitvoeren. Bovendien denkt 80 procent dat volledig elektronische registratiesystemen gaan helpen. Ruim driekwart van de respondenten is van mening dat technologieën zoals diagnostische toepassingen voor thuis, wearables en op maat gemaakte orthopedische prothesen positieve effecten zullen hebben.

Voordeel: menselijke fouten voorkomen

Meer dan 80 procent van de ondervraagden vertrouwt erop dat technologie over ruim tien jaar in een nog sterkere mate bijdraagt aan een langer en gezonder leven. Ook verwachten ze dat ze met de juiste aanbevelingen voor voeding en beweging beter in staat zijn om ziektes te voorkomen. Ook het voorkomen van menselijke fouten zien de deelnemers als een belangrijk voordeel van toekomstige technologische toepassingen.

Nu zijn er in Nederland elke maand nog 20 ziekenhuisdoden te betreuren als gevolg van medische fouten, zo blijkt uit cijfers van de Inspectie Gezondheidszorg. Nog eens 32 mensen lopen gezondheidsschade op.