Search
Close this search box.
Search

Gezondheidsapps effectief in verbeteren gezondheid jongeren

Mobiele apps om de gezondheid te managen, bij te houden en te verbeteren: het meten van het lichaam wordt steeds populairder. Ook in de pediatrie worden deze apps steeds vaker toegepast. Onderzoekers van de universiteiten van Florida en Kansas werkten samen om de effectiviteit van deze apps wat betreft de gezondheid van jongeren onder de achttien te onderzoeken.

Het bijhouden van gezondheid door middel van apps is allang niet meer weggelegd voor een selecte groep mensen. In Nederland gebruikt zelfs één op de drie mensen een app, wearable of meter om zijn of haar gezondheid bij te houden. Het is dan ook niet vreemd dat deze digitale meters ook bij kinderen steeds vaker worden ingezet. Deze kinderen zijn immers, als eerste generatie, opgegroeid in een digitale wereld.

Onderzoekers van de universiteiten van Kansas en Florida onderzochten hoe effectief gezondheidsapps zijn bij jongeren onder de 18. Zij ontdekten dat gezondheidsapps wel degelijk kunnen helpen bij het verbeteren van de publieke gezondheid.

Meta-analyse van publicaties

De onderzoekers begonnen met de startvraag ‘hoe effectief zijn mobiele gezondheidsinterventies wat betreft het verbeteren van de gezondheid van jongeren onder de 18?’. Vervolgens maakten zij gebruik van 37 publicaties en artikelen om tot hun conclusie te komen. De gebruikte publicaties en artikelen telden bijna 30.000 participanten. 53.2% hiervan was vrouwelijk. De gemiddelde leeftijd van de onderzochte jongeren was 11.35 jaar.

De artikelen en publicaties duidden aan dat mobiele gezondheidsinterventies een klein, maar significant positief effect op de gezondheid van jongeren hadden. Het betrekken van een ouder of verzorger bleek de effectiviteit van de interventies te vergroten.

Gezien het veelvuldige gebruik van smartphones door jongeren, zouden gezondheidsapps een makkelijk toegankelijke manier zijn om de gezondheid van jongeren positief te beïnvloeden. De mogelijkheid veel data met één apparaat te verzamelen, maakt de smartphone ook interessant voor zorgverleners. De telefoon kan zo zorgen voor een betere afspiegeling van het dagelijks leven van een persoon, waardoor de behandeling van ziekte persoonlijker kan worden. Volgens de onderzoekers zijn de mobiele interventies het onderzoeken en verder ontwikkelen zeker waard.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?