Gezondheidstoepassingen groeien snel binnen AI/cognitive computing

4 april 2017
Nieuws

Binnen toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie en cognitive computing groeit het segment ‘healthcare’ sterk. Volgens IDC behoort het segment ‘diagnose en behandeling’ nu en tot en met 2020 tot de top 5 van toepassingen in AI/cognitive computing op het gebied van omzet. Een van de snelst groeiende segmenten is R&D in de farmaceutische sector.

De totale omzet in ‘cognitive & artificial intelligence (AI) systems’ komt dit jaar uit op 12,5 miljard dollar, aldus het marktonderzoeksbureau. Dat is 59,3 procent meer dan in 2016. Zakelijke investeringen in technologie op het gebied van AI en cognitieve oplossingen zorgen voor een snelle omzetgroei de komende jaren. Met een gemiddelde jaarlijkse groei van 54,4 procent tot en met 2020 komen de bestedingen dat jaar uit op ruim 46 miljard dollar.

Cognitieve en AI-platforms bieden steeds meer mogelijkheden om voorspellingen te doen, aanbevelingen en intelligente ondersteuning bij beslissingen, zo stelt IDC. Daarmee worden dergelijke systemen in toenemende mate integraal onderdeel van IT-infrastructuren. Organisaties dienen zich dan ook nu al wegwijs te maken in de adoptie en het gebruik van deze technologie.

Vanuit een technologiestandpunt wordt het meeste geld dit jaar besteed (4,5 mld dollar) aan cognitieve toepassingen, waaronder cognitief mogelijk gemaakt processen en industrie-toepassingen die mogelijkheden bieden voor automatisch leren, ontdekken en het doen van aanbevelingen of voorspellingen. Aan AI/cognitieve platforms die instrumenten bieden om adviesdiensten te leveren, te analyseren, organiseren et cetera op basis van al dan niet gestructureerde informatie, wordt ruim 2,5 miljard dollar besteed.

Onder de segmenten waar dit jaar het meeste geld aan wordt besteed, vallen kwaliteitsmanagement en aanbevelingssystemen en diagnose en behandelingssystemen. De top 5 is samen goed voor bijna de helft van alle bestedingen aan AI/cognitieve platforms, waarbij diagnose/ behandeling goed is voor 10 procent. Waar dit segment nu nog een tweede positie heeft, zakt het naar een vijfde plek in 2020.

Een ander ‘healthcare’ segment dat opvalt is dat van ‘Pharmaceutical Research and Discovery’. Dat beleeft de komende jaren een gemiddelde jaarlijkse groei van 74,2 procent. In zijn totaliteit is health dan ook samen met segmenten zoals industrie en retail een van de grootste en snelst groeiende segmenten in AI/cognitieve computing.