Google DeepMind wil uw medische data!

20 juli 2016
Nieuws
Googles stap naar de gezondheidszorg wordt door velen, vooral artsen, als positief ervaren, vooral omdat er nieuwe baanbrekende technologie nodig is in het zwaar verouderde NHS (National Health System) systeem. Maar privacyvechters en patiënten zijn minder enthousiast en kijken angstig naar het feit dat hun data gedeeld wordt met de AI-gigant. Want waarom wil Google de data eigenlijk?

App die nierschade detecteert

In mei 2016 kreeg Google DeepMind toegang tot de medische gegevens van 1,6 miljoen patiënten uit drie ziekenhuizen van de Londense Royal Free Trust om een app genaamd Streams te ontwikkelen, die artsen kan waarschuwen als een patiënt veel risico loopt of acute nierschade zou oplopen.

Deze ontwikkeling werd reeds in februari 2016 aangekondigd, maar kreeg weinig aandacht. Vraag is wel, waarom er zoveel data gedeeld werd met Google DeepMind, terwijl maar een heel klein percentage baat heeft bij de nieuwe app. Sommigen waren zelfs verbijsterd toen duidelijk werd dat de deal met Google’s kunstmatige intelligentie-afdeling helemaal niets met AI te maken had. “De realiteit is”, zo zegt Mustafa Suleyman, mede-oprichter van DeepMind, “dat AI simpelweg nog niet klaar is voor directe patiëntenzorg.

“Maar, voegde Suleyman eraan toe, DeepMind is toch met het project gestart, omdat we willen proberen een verschil te maken in de NHS, met name om een van de meest fundamentele problemen op te lossen: het delen en opslaan van gegevens. "Het systeem schreeuwt om meer innovatie en hopelijk kunnen we daarin pionieren," zei hij.

Afspraken met 1500 partijen

“Bovendien wil ik gezegd hebben, dat het ziekenhuis ons benaderd heeft en niet andersom. Dr. Chris Lang, een nierarts, heeft contact met ons gezocht om te kijken of samenwerking mogelijk is. We gingen voor één kopje koffie en bleven vervolgens vier uur praten”, aldus Mustafa Suleyman.

Ook al heeft deze deal publiciteit gekregen, het is vrij standaard bij de NHS. De organisatie heeft soortgelijke afspraken met 1.500 andere partijen. De NHS claimt dat het niet handig is en zeer tijdrovend om iedereen om toestemming te vragen bij elke regeling die getroffen wordt. Met Moorfields Eye Hospital werden de gegevens anoniem gemaakt en alleen voor "ethisch goedgekeurde projecten" mogen worden gebruikt.

Patiënten kunnen zich afmelden voor het gebruik van hun gegevens door een mail te sturen naar hun NHS Trust Protection Officer. In het geval van Royal Free Trust blijkt dat 148 mensen hier gehoor aan hebben gegeven en hun gegevens hebben teruggehaald. De heer Suleyman benadrukt dat de gegevens niet gedeeld worden met andere Google afdelingen.


De wereld verbeteren

Google DeepMind begeeft zich voor het eerst op het pad van de gezondheidszorg, maar Google heeft al veel langer interesse in de gezondheidszorg. Van Calico, Alphabets afdeling voor onderzoek en ontwikkeling in het proces van ouder worden tot Verily, die zich bezig houdt met de ontwikkeling van contactlenzen die het glucoseniveau voor diabetici bijhoudt, er wordt fors geïnvesteerd in de gezondheidszorg door de zoekmachine.

Volgens de heer Suleyman, heeft het maken van een betere wereld altijd deel uitgemaakt van de ambities van DeepMind. Twee jaar geleden besloot hij dat het een goed moment was om te beginnen aan"het tweede deel van die missie" en begonnen we te zoeken naar manieren waar DeepMind het verschil kon maken.

"We hebben gekeken naar nano-materialen, synthetische biologie, herbruikbare energie, om te kijken hoe technologie het verschil kan maken en ik besefte dat we met gezondheidszorg – als we het juist doen - het verschil kunnen maken. Dat zal een enorme gunstige impact hebben op zowel Google als de patiënten.

Negatieve feedback

Google DeepMind leek oprecht verrast toen er negatieve berichten verschenen en moest journalisten regelmatig wijzen op het feit dat hun onderzoek levens kan redden. Terugkijkend had de heer Suleyman kunnen weten dat er een terugslag zou komen. "Ik kan volledig begrijpen waarom men verrast was over wat we aan het doen waren. We hebben veel geleerd en er is veel wat we kunnen doen om te verbeteren. Die feedback nemen we mee.?

DeepMind had al een panel van onafhankelijke beoordelaars, waarvan negen technische en klinische experts die alles mogen onderzoeken wat het bedrijf doet en die leden van het team ondervragen. "We erkennen dat er nog meer is dat we kunnen doen," aldus de heer Suleyman. Het bedrijf heeft onlangs ook besloten om patiënten te betrekken middels een bijeenkomst. De bijeenkomst zal op 25 september a.s. worden gehouden en zal worden gestreamd op YouTube met een Twitter Q & A. Het plan is om elke vier jaar soortgelijke bijeenkomsten te organiseren.

Radicaal veranderen

Google wil een radicale verandering teweegbrengen in de manier waarop NHS zijn leveranciers betaalt. Google heeft altijd de filosofie gehad te experimenteren met projecten die de mensheid ten goede komen, het bedrijf wil natuurlijk ook gewoon geld verdienen, ook aan de gezondheidszorg. “We zijn momenteel in gesprek met de NHS over hoe dat te doen en dat zullen we blijven doen,", aldus de heer Suleyman.

"Op dit moment zijn we bezig met het bouwen van de instrumenten en systemen die nuttig zijn en zodra gebruikers daarmee bezig zijn dan kunnen we uitzoeken hoe we er eventueel aan kunnen verdienen." Het bedrijf heeft een aantal radicale ideeën over hoe het de commerciële relatie tussen de NHS en derde partijen kan opschudden. Betalingen aan de systemen in de gezondheidszorg laten lang niet altijd resultaat zien. "Uiteindelijk willen we betaald krijgen voor de concrete klinische voordelen die we teweegbrengen. We willen betaald krijgen om het systeem te veranderen en het leven van patiënten verbeteren!"

In de video hieronder legt Professor Sir Peng Tee Khaw en Dr Pearse Keane uit welke impact technologie op de vroegtijdige opsporing en preventie van oogziekte kan hebben.

###Moorfield###