Google Glass ingezet voor herkennen emoties door mensen met autisme

20 april 2016
Nieuws
Het geld gaat naar Catalin Voss, onderdeel van een team van Stanford Medicine dat werkt aan Autism Glass. De 20-jarige Duitse student heeft tijdens zijn eerste jaar aan Stanford via Stanford’s startup accelerator StartX het bedrijfje Sension opgericht, dat onder meer software ontwikkelde om gezichtsuitdrukkingen te herkennen. Sension is inmiddels overgenomen door het Japanse GAIA Systems.

Deep learning

Het project Autism Glass is mede op basis van de ervaringen van Sension opgezet. Autism Glass gebruikt deep learning en kunstmatige intelligentie om automatisch gezichtsuitdrukkingen te herkennen die de camera van Glass opneemt. Vervolgens krijgen gebruikers via een app aanwijzingen en hints om de uitdrukkingen beter te interpreteren.

Sociale interactie moet zo eenvoudiger worden voor mensen – met name kinderen -  met autisme. Nu zijn hiervoor vaak intensieve trainingen en therapie nodig, die mede vanuit financieel oogpunt niet voor iedereen beschikbaar zijn, aldus Voss en zijn team.

Nieuw onderzoek

Een eerste kleinschalig experiment van het team van Stanford Medicine toont aan dat kinderen met autisme bereid zijn om de bril te gebruiken, hun reacties waren positief. Voss en zijn collega’s van Stanford starten nu een tweede onderzoek. Daarbij worden 100 proefpersonen worden gevolgd: 80 kinderen met autisme en een controlegroep van  20 kinderen zonder autisme.