Search
Close this search box.
Search

Google’s DeepMind heeft toegang tot gevoelige data gezondheidsdienst

Dat Google grote ambities heeft op het gebied van ehealth, is inmiddels bekend. Minder bekend is echter wat gebeurt met de data die wordt gegenereerd. Het wetenschappelijk tijdschrift New Scientist publiceerde deze week een artikel waarin een link wordt gelegd tussen Google’s DeepMind en de Britse National Health Service.

New Scientist zegt over documenten te beschikken waarin de relatie tussen DeepMind, Google’s onderdeel dat actief is met kunstmatige intelligentie, en de NHS wordt beschreven. Daaruit blijkt dat DeepMind jaarlijks toegang heeft tot gezondheidsdata van 1,6 miljoen patiënten van drie ziekenhuizen in Londen die worden gerund door de NHS. Het gaat om de ziekenhuizen Barnet, Chase Farm en de Royal Free.

Data volgend jaar vernietigd

De informatie die in handen komt van DeepMind is zeer gedetailleerd. Zo worden er gegevens verstrekt over onder meer HIV-patiënten, abortussen en druggerelateerde incidenten zoals een overdosis. DeepMind heeft de beschikking over data tot wel vijf jaar terug. DeepMind kondigde in februari van dit jaar al aan te gaan samenwerken met de NHS voor de bouw van een app genaamd Streams, bedoeld voor het monitoren van nierpatiënten.

Volgens de documenten waarover New Scientist beschikt, wordt de data niet in de servers van DeepMind zelf opgeslagen, maar bij een derde partij die is gevestigd in het Verenigd Koninkrijk (VK). Ook zal de data worden vernietigd wanneer de overeenkomst tussen DeepMind en de NHS in 2017 wordt beëindigd. In een reactie op de publicatie zegt de NHS dat het verstrekken van de data aan DeepMind geheel in lijn is met de geldende regels in het VK.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
Volg jij ons al?