Grip Op Je Dip doorontwikkeld voor huisartsen- en POH-GGZ-praktijk

28 maart 2019
Depressie-vrouw-balderen-bos
eHealth
Nieuws

Jongeren tussen 16 en 25 jaar, die met depressieklachten en eventuele comorbide angstklachten de huisarts bezoeken, volgen individueel 5 online modules en krijgen begeleiding in de vorm van face-to-face-contacten met een POH-GGZ. Blended Grip op je Dip is een doorontwikkeling van de effectieve online groepscursus en gebaseerd op de cognitieve gedragstherapie. Er namen 35 POH’s verspreid over Nederland en 120 jongeren deel aan de pilot.

De resultaten zijn veelbelovend, zegt ZonMw. Bij de jongeren die starten met het aanbod nemen depressie- en angstklachten af. De jongeren geven de interventie een ruim voldoende en de POH’s zijn positief tot zeer positief over de interventie die goed past in de praktijkvoering. De online modules ondersteunen de gesprekken met de POH en leiden bij sommige jongeren tot minder contacttijd en –momenten.

Aanbevelingen zijn om meer verdieping aan te brengen in de modules en de modules via ICT-platforms beschikbaar te stellen voor de POH-GGZ, maar ook voor andere settings zoals jgz, basis-ggz en studentenpsychologen.

Persoonlijk, deskundige aandacht

Grip op je Dip Online omvat een website voor psycho-educatie, een online groepscursus en een e-mailservice voor gestructureerde ondersteuning in maximaal 8 contacten. De preventieve online groepscursus voor jongeren tussen de 16 en 25 jaar die last hebben van depressieve klachten.

Het doel van de cursus is om een depressie te voorkomen door depressieve symptomen in een vroeg stadium te verminderen. De cursus duurt zes weken en bestaat uit zes chatsessies van anderhalf uur, waarin maximaal zes jongeren onder begeleiding van een deskundige een gestructureerd programma doorlopen. In een gesloten e-chatbox bespreken de jongeren in iedere sessie een vast thema, dat de jongeren voorbereiden met huiswerkopdrachten die worden ondersteund door de website of en een app.

Grip op je Dip ontving begin dit jaar nog financiering van Zorginstituut Nederlands als onderdeel van van anonieme e-mental health. Het instituut nam deze subsidiëring over van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).