Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
27 november 2018
Artikel delen

‘Groeiend tekort aan AI-specialisten zorgelijk’

Kunstmatige Intelligentie (AI) wordt door steeds meer bedrijven ingezet om hun producten en diensten te verbeteren. Maar AI beperkt zich niet alleen tot het bedrijfsleven: het is voor de gehele maatschappij een ontwikkeling waar zorgvuldig mee moet worden omgegaan. Tegelijkertijd groeit het tekort aan specialisten op dit vlak. Een zorgelijke ontwikkeling stelt Hans de Jong, president van Philips.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

In een interview met Trouw stel De Jong dat het hoog tijd is om te investeren in onderwijs en onderzoek op het terrein van AI om te voorkomen dat Nederland straks achter loopt op de ontwikkelingen. En die gaan zeer snel, ziet de Philips-topman. Die snelheid zorgt er inmiddels voor dat een tekort aan AI-specialisten dreigt, een scenario dat slecht uitpakt voor de zorgsector. “De gezondheidszorg behoort in Nederland tot de wereldtop. Het is van het grootste belang om dat zo te houden”, zegt De Jong daarover.

Eerder al waarschuwde Philips-topman Frans van Houten in de Telegraaf voor een tekort aan AI-specialisten in Nederland. Er is een enorm tekort aan talent in Nederland, vooral op het gebied van datawetenschap. Meer en meer bedrijven hebben datawetenschappers nodig””, zei Van Houten.

Afgelopen zomer moedigde Henk Valk, CEO van Philips Benelux in een blog aan om AI vooral te zien als bondgenoot in het duurzaam maken van de gezondheidszorg. Volgens Valk is om alle aspecten van AI goed te laten werken uitgebreide samenwerking vereist tussen clinici, datawetenschappers, interactieontwerpers en andere experts.

Philips zeer actief met AI

Philips zelf werkt inmiddels 60 procent van het onderzoekspersoneel met slimme software en data-analyse en tot dusver heeft het Eindhovense healthtech-bedrijf weinig moeite om AI-specialisten binnen te halen. Daar speelt vooral het merk Philips een belangrijke rol. Philips ontwikkelde zich de voorbije jaren als wereldspeler op de markt voor digitale gezondheidstechnologie.

Philips gebruikt AI voor onder meer radiologische systemen. Ook staat Philips aan het hoofd van een prestigieus Europees onderzoek naar innovatie in de gezondheidszorg door middel van big data-analyses. Het gaat onder meer om het toepassen van AI-technologieën in de gezondheidszorg, gericht op lagere kosten en betere zorgresultaten voor patiënten.

In oktober maakte Philips bekend in zijn wereldwijde samenwerkingsprogramma HealthWorks samen met 19 startups te gaan zoeken naar AI-oplossingen voor de gezondheidszorg. Het 12 weken durende programma geeft 19 AI-startups toegang tot de expertise van Philips op het gebied van gezondheidstechnologie en het ecosysteem van de kennispartners van het bedrijf.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen