Search
Close this search box.
Search

Grootste livegang tot nu toe voor MedMij

MedMij is in november van start gegaan met de grootste gecontroleerde livegang (GLG) voor gegevensuitwisseling tot nu toe. Een geselecteerde groep patiënten en cliënten van vijf zorgaanbieders (GGZ, huisartsen en een laboratorium) in Eindhoven en Nederweert doen sinds 15 november mee. Zij kunnen hun gezondheidsgegevens ophalen in een PGO met het MedMij-label.

Binnen een gecontroleerde livegang worden échte gezondheidsgegevens tussen zorgverleners en de PGO van een geselecteerde groep patiënten uitgewisseld op de veilige en betrouwbare MedMij-manier. MedMij werkt hierbij samen met PROVES: een programma dat de werking van MedMij in de praktijk toetst.

Afgelopen juli was er nog een GLG met zelfstandige kliniek DermaZuid (Maastricht). Het betrof een praktijkproef met een beperkt aantal patiënten om de gegevensdiensten Basisgegevensset Zorg en PDF/A met een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) uit te wisselen volgens het MedMij Afsprakenstelsel.

Drie gegevensdiensten gebruikt

De deelnemende zorgaanbieders in de nieuwste GLG zijn Huisartsenpraktijk Nederweert, Huisartsenpraktijk Achtse Barrier, Huisartsenpraktijk Artois, GGZe en het diagnostisch centrum Diagnostiek voor U. Het is ook de eerste keer dat binnen een GLG drie verschillende gegevensdiensten worden gebruikt. Dit betekent dat deelnemers zowel hun huisartsgegeven, labuitslagen en de BgGGZ (Basisgegevens GGGZ) kunnen verzamelen.

De patiënten die meedoen aan de GLG kunnen in hun PGO gegevens ophalen bij verschillende zorgaanbieders. Dat is precies de beoogde meerwaarde van een persoonlijke gezondheidsomgeving: dat mensen overzicht en grip op hun gezondheidsgegevens krijgen, ook als die over verschillende zorgaanbieders verspreid zijn.

Er zijn drie PGO’s bij deze GLG betrokken: Quli, Ivido en Selfcare. Patiënten kunnen zelf kiezen welke toepassing ze willen gebruiken. Het Regionaal Zorg Communicatie Centrum (RZCC) in Eindhoven is de initiatiefnemer van deze gecontroleerde livegang. Stackr en Hinq treden op als DVZA (dienstverlener zorgaanbieder).

Livegang duurt 3 maanden

De gecontroleerde livegangen van MedMij duren drie maanden. De inzichten en verbeteringen die deze GLG’s opleveren, worden meegenomen in de doorontwikkeling van MedMij en verdere livegangen. Ook worden gebruikservaringen van patiënten en zorgverleners verzameld. Deze resultaten worden gebruikt om andere partijen te helpen bij de uitrol en implementatie van PGO’s in Nederland.

MedMij publiceerde eind oktober de nieuwste versie van het afsprakenstelsel: release 1.5.0. Daarmee werd de in mei gepubliceerde release 1.4.0 de verplichte versie voor gegevensuitwisseling conform MedMij en is versie 3.0 nu verouderd. Deelnemers aan MedMij waren betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe release en de uitwerking daarvan.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Volg jij ons al?