Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
17 augustus 2017
Artikel delen

Haaglanden Medisch Centrum geeft voorlichting keizersnedes via VR-bril

Haaglanden Medisch Centrum (HMC) is als eerste ziekenhuis in de regio overgegaan op voorlichting over geplande keizersnedes in virtual reality (VR). Dat schrijft De Telegraaf. Met een speciale VR-bril kunnen zwangere vrouwen in 3D een beeld krijgen van hoe een keizersnede in zijn werk gaat.

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Een bijzondere ervaring volgens HMC-gynaecoloog Corla Vredevoogd. “Het voordeel van de VR-bril is dat vrouwen meer ontspannen de operatie ingaan. Alles dat iets kan toevoegen aan een positieve ervaring pakken we aan als ziekenhuis. De bevalling moet een feestje zijn. Je staat onder meer in de operatiekamer en kan 360 graden om je heen kijken.”

De operatie zelf is niet te zien, stelt de gyneacoloog. “Dus het is niet eng en er is geen bloed te zien. Wel kun je bekijken hoe de anesthesist een ruggenprik zet, want daar zijn veel vrouwen bang voor. Uit onderzoek is gebleken dat er minder angst is na het zien van de film.”

HMC maakte zelf de mogelijkheid van voorlichting vooraf over een keizersnede in 3D eind juli bekend op zijn website. ‘Wordt de film bekeken met behulp van een VR-bril dan ervaart men de voorlichting als een levensechte beleving.

Minder angst door VR-voorlichting

HMC besloot tot het aanbieden van ‘Live Keizersnede in Virtual Reality’ omdat uit onderzoek zou blijken dat zwangeren minder angst ervaren als ze de film hebben gezien. HMC biedt de film samen met Infor-med aan. De opnames vonden plaats in het Maxima Medisch Centrum. Alle zwangeren waarvan de keizersnede gepland is, krijgen van HMC een VR-bril. De voorlichtingsfilm is te bekijken door de app van Infor-med te downloaden. Deze app is beschikbaar voor Android en IOS-smartphones.
 
Hoewel HMC pas sinds kort gebruikmaakt van de nieuwe manier van voorlichting geven, zijn de eerste reacties positief.  Één op de vijf vrouwen krijgt een (spoed)keizersnede, stelt verpleegkundig consulent Monique Boon van de polikliniek verloskunde. “De VR-bril is echt een waardevolle aanvulling. ls je weet wat er gaat gebeuren, ben je beter voorbereid.”

De 3D-voorlichtingsfilm wordt via de locaties HMC Bronovo en HMC Westeinde verstrekt, inclusief een Engelstalige versie – bij HMC Bronovo komen veel expats. De bril kan ook mee naar huis worden genomen zodat het hele gezin kan kijken. Via de app van initiatiefnemer Infor-med is het filmpje te downloaden op de smartphone, die vervolgens in de bril kan worden geschoven.

HMC derde ziekenhuis met VR-voorlichting

HMC is het derde ziekenhuis in Nederland dat gebruik maakt van de virtual reality voorlichtingsfilm. Het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven en Rijnstate (Arnhem) maken ook gebruik van de nieuwe techniek. Ook ter voorbereiding op andere operaties is een VR-bril een mogelijkheid. Zo wordt de technologie in het MMC al ingezet om kinderen op hun operatie voor te bereiden. Vredevoogd sluit niet uit dat er in de toekomst meer wordt gedaan met virtual reality in Haaglanden Medisch Centrum.

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Reageer

Geef een reactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen