Search
Close this search box.
Search

HagaZiekenhuis innoveert hartzorg met MRI-ablatie

Het HagaZiekenhuis heeft met succes twee patiënten met hartritmestoornissen behandeld in het MRI-ablatiecentrum. Met een MRI-scan worden de bewegingen van de katheter automatisch gevolgd. Zo kan de ablatie sneller en nauwkeuriger uitvoeren. Het automatisch volgen van de bewegingen van de katheter door de MRI is een wereldprimeur aangezien traditionele MRI-scanners nog zelf bijgesteld moeten worden wanneer de katheter wordt verplaatst.

Omdat de MRI het hartweefsel live en nauwkeurig in beeld brengt, kunnen cardiologen nauwkeuriger werken. De eerste MRI-ablatie behandelingen het speciaal daarvoor ingerichte MRI-ablatiecentrum werden gezamenlijk uitgevoerd door cardioloog dr. Ivo van der Bilt, cardioloog-elektrofysioloog dr. Vincent van Driel en cardioloog-elektrofysioloog dr. Hemanth Ramanna.

MRI-ablatie

De traditionele beeldvormende systemen kunnen na een behandeling niet weergeven of de uitschakeling van beoogde hartgebieden goed gelukt is. Dat komt doordat het te behandelen hartweefsel niet in beeld gebracht kan worden. Dit betekent ook dat een ablatiebehandeling bij dezelfde patiënt vaak meerdere keren herhaald moest worden.

Met deze MRI-ablatie kan het te behandelen hartweefsel dus wel in beeld gebracht worden wel, ook tijdens de behandeling. “Dit is in alle opzichten voor patiënten met hartritmestoornissen en ook voor ziekenhuizen een grote stap voorwaarts”, aldus cardioloog van der Bilt. “Bovendien is de kans op herhaling dankzij de nieuwe MRI-procedure aanzienlijk kleiner”, zo voegt van Driel daar aan toe.

Veilig en kostenbesparend

Bij deze nieuwe behandelmethode staat de MRI is een operatiekamer. Daarmee wordt de veiligheid van zowel patiënten als de betrokken medewerkers gewaarborgd. “Omdat de MRI in een operatiekamer staat, is de veiligheid van de patiënt gewaarborgd. “De behandeling van een hartritmestoornis is technisch mogelijk in een conventionele MRI, maar naar onze mening minder veilig”, aldus van der Bilt. “Juist omdat we gebruik maken van MRI-techniek, worden medewerkers niet blootgesteld aan röntgenstraling”, zegt van Driel.

Het MRI-ablatiecentrum van het HagaZiekenhuis is de eerste in zijn soort in de Benelux. Wereldwijk zijn er een paar centra waar goede resultaten behaald worden. Het feit dat er dankzij de nieuwe MRI-procedure minder herhaalbehandelingen nodig zijn betekent ook een kostenbesparing.

“Samengevat: de kwaliteit van zorg stijgt en de zorgkosten gaan omlaag. Deze succesvolle innovatieve behandeling is dus goed nieuws voor iedereen in het gehele zorgproces”, zegt directeur medische zaken dr. Karel Ronday.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
zwanger
Reinier de Graaf schaft meerdere BirthVR-brillen aan
AI ethiek Vici
Vici-beurs voor onderzoek naar ethische AI
Apple Vision Pro
Eerste operaties uitgevoerd met de Apple Vision Pro
app
Selfies helpen bij depressiedetectie
medische data
Health Data Space Amsterdam faciliteert (her)gebruik medische data
STAR-SHL
Laboratoriumgegevens op weg naar databeschikbaarheid
onderzoek
Analyse declaratiedata brengt zorg beter in beeld  
EHDS
Voorlopig politiek akkoord over EHDS
Innovatie zorgmedewerkers
Innovatie onderzoek gehandicaptenzorg, bestuurswisselingen en meer
paraatheid
Zo verhogen we onze pandemische paraatheid
Volg jij ons al?