Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

HAN opent innovatiehub iXperium Health

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) opent woensdag 23 januari iXperium Health, bedoeld als een hub voor innovatie in zorg en welzijn. In iXperium Health werken professionals uit de zorg en welzijn samen met onderzoekers, opleiders en studenten van de HAN aan vragen rondom de toepassing van technologie in zorg en welzijn, zo stelt de onderwijsinstelling. Met het evenement Technology Talks wordt het iXperium Health geopend.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De sector zorg en welzijn staat volgens de HAN voor een aantal grote uitdagingen. De vraag naar zorg neemt toe (door onder meer vergrijzing) terwijl budgetten afnemen. Technologie kan mogelijk de kosten in de zorg verlagen en arbeid verlichten. Ook vormt technologie een aanvulling op de huidige zorg en welzijn. Voorbeelden zijn het versterken van sociale netwerken, ondersteuning in het dagelijks functioneren voor mensen met een beperking en het helpen aanleren van sociale vaardigheden.

Kennis opdoen, delen

Zowel voor professionals in zorg en welzijn als voor studenten en opleiders van opleidingen is het belangrijk om met nieuwe technologie kennis te maken, om te weten hoe je kennis up-to-date kunt houden, om ervaring op te doen en om zelf technologie in te kunnen zetten. De HAN geeft aan het belangrijk dat zowel studenten en opleiders als professionals uit het werkveld een veilige en goed geoutilleerde plek hebben om te kunnen experimenteren, kennis te delen en samen nieuwe kennis te ontwikkelen. Daarvoor is iXperium Health bedoeld.

Studenten werken vanaf hun eerste studiejaar in het iXperium. Zij kunnen daar onder meer leren hoe ze prototypes maken met 3D-printers, leren tijdens hun stage werken met sociale robots zoals Zora en Tessa of leren VR (virtual reality) toe te passen in therapie. Alle opleidingen binnen het thema zorg en welzijn gaan gebruik maken van iXperium Health.

Innovatiehub iXperium Health

De HAN geeft aan al een uitgebreid netwerk te hebben rondom het thema Leren met ICT: iXperium/Centre of Expertise Leren met ict. Kennis vanuit dit netwerk rondom leren met ict is ook direct toegankelijk voor opleiders, studenten en professionals van het netwerk van de innovatiehub iXperium Health.

Voor professionals uit de zorg en welzijn gaat iXperium Health trainingen, cursussen, symposia en demonstraties bieden voor het werkveld. Vraagstukken uit de praktijk dienen als stage- of afstudeeropdrachten voor studenten. Verder werken lectoren, onderzoekers en professionals aan onderzoek naar de rol en mogelijkheden van technologie in de zorg en welzijn. In het iXperium Health werkt de HAN onder andere samen met partner Siza, Pluryn, RIBW Nijmegen & Rivierenland en het Radboudumc.

Omgang met nieuwe technologie

Omgang met nieuwe technologie staat steeds vaker centraal in onderwijs voor de sector zorg en welzijn. Zo opende ROC Midden Nederland in januari nog drie nieuwe zogeheten Future Care Labs. Deze Labs zijn volgens de onderwijsinstelling een antwoord op de veranderende arbeidsmarkt in de zorg.

Om studenten en de huidige zorgprofessionals beter voor te bereiden op ontwikkelingen in hun vakgebied – zoals digitalisering en zorg-op-afstand – heeft ROC Midden Nederland de drie labs opgezet op het snijvlak van zorg, welzijn, techniek en ICT.

Openingsmanifestatie 2022
Wilt u op 31 januari 2022 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen