Search
Close this search box.
Search

Hart- en vaatziekte voorkomen door Lifelines deelname

Onderzoek van het UMCG en UMC Utrecht heeft aangetoond dat deelname aan het langlopende Lifelines gezondheidsonderzoek bijdraagt aan de preventie van hart- en vaatziekten. De preventieve werking van Lifelines komt voort uit de terugkoppeling van aan deelnemers. Het onderzoek werd voor het eerst in 2006 in Noord-Nederland gestart. Sinds 2019 worden Lifelines deelnemers voor de derde keer uitgenodigd om lichaamsmaterialen af te staan en vragenlijsten in te vullen.

De metingen uit het meest recente Lifelines onderzoek maakten duidelijk dat ruim 2.000 van de 50.000 deelnemers symptomen vertoonden die voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten zorgen. Denk daarbij aan een hoge bloeddruk of een hoog cholesterol.

Door de geconstateerde risicofactoren terug te koppelen met zowel de deelnemer als de huisarts kon het risico op het daadwerkelijk ontstaan van hart- en vaatziekten teruggedrongen worden. Het bewijs daarvoor werd geleverd doordat onder de deelnemers met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten het gebruik van preventieve medicatie, zoals bloeddrukverlagers, groeide.

Preventieve werking van Lifelines

De preventieve werking die het langlopende Lifelines onderzoek heeft bij het voorkomen van hart- en vaatziekten draagt natuurlijk ook in positieve zin bij aan de gezondheid van de deelnemers. Vaak bleken de deelnemers waarvan blijkt dat zijn een verhoogd risico op deze aandoeningen lopen zich daarvan voor deelname aan Lifelines zelf niet bewust te zijn geweest. Die risicofactoren kwamen pas tijdens de screening binnen het Lifelines onderzoek aan het licht.

“Een groot aantal deelnemers van Lifelines met een hoog risico op hart- en vaatziekten kreeg eerder geen bloeddruk- of cholesterolverlagende medicatie voorgeschreven, terwijl dit volgens de richtlijnen wel zou moeten. Door het behandelen van risicofactoren, is het waarschijnlijk dat hiermee het aantal mensen vermindert dat daadwerkelijk een hart- of vaatziekte krijgt. Hier zal nog verder onderzoek naar moeten plaatsvinden”, vertelt arts en onderzoeker Yldau van der Ende.

Waardevolle data

Het Lifelines onderzoek voor het verzamelen van gegevens over het risico op hart- en vaatziekten werd in 2006 voor het eerst in Noord-Nederland uitgevoerd. Daar deden toen meer dan 167.000 deelnemers aan mee, wat een schat aan data opleverde. Direct vanaf het allereerste begin was de verwachting van de onderzoekers dat Lifelines de deelnemers bewust zou maken van risicofactoren die tot gezondheidsschade kunnen leiden.

Doordat zowel de deelnemer als de huisarts op de hoogte zijn van die risicofactoren kunnen deze deelnemers eerder behandeld worden. Sinds 2019 worden Lifelines deelnemers voor de derde keer uitgenodigd om lichaamsmaterialen (zoals bloed en urine) af te staan en vragenlijsten in te vullen. Met deze gegevens kunnen onderzoekers vervolgens aan de slag om een steentje bij te dragen aan gezonder oud worden.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI ethiek Vici
Vici-beurs voor onderzoek naar ethische AI
Apple Vision Pro
Eerste operaties uitgevoerd met de Apple Vision Pro
app
Selfies helpen bij depressiedetectie
medische data
Health Data Space Amsterdam faciliteert (her)gebruik medische data
STAR-SHL
Laboratoriumgegevens op weg naar databeschikbaarheid
onderzoek
Analyse declaratiedata brengt zorg beter in beeld  
EHDS
Voorlopig politiek akkoord over EHDS
Innovatie zorgmedewerkers
Innovatie onderzoek gehandicaptenzorg, bestuurswisselingen en meer
paraatheid
Zo verhogen we onze pandemische paraatheid
Mayo Clinic
Nieuwe Solutions Studio wil katalysator zijn in zorgtransitie
Volg jij ons al?