Hartklepgame uitgebouwd met casus, mini games

24 december 2018
Hartklepgame-2-scaled
Diagnostiek
Nieuws

Na de introductie van de geaccrediteerde hartklepgame afgelopen augustus, is nu een tweede patiënt toegevoegd in de virtuele spreekkamer van de game. Bijna 1.000 huisartsen en verpleegkundig specialisten hebben de geaccrediteerde serious game al gespeeld.

Als een ‘medical detective’ leren de spelers het cardiologisch consult te oefenen met een virtuele patiënt, waarmee ze in dialoog gaan, en bij wie ze fysieke onderzoeken kunnen doen om tot een juiste (voorlopige) diagnose te komen. Om de zogeheten auscultatie-skills verder te verbeteren zijn er ook drie mini games toegevoegd, waarin op een leuke en snelle manier het herkennen van een hartruis, in beeld en geluid, actief getraind kan worden.

Positieve feedback hartklepgame

Eerste beoordelingen en feedback van de hartklepgame laten een zeer positief beeld zien. De spelers zijn enthousiast zowel over de vorm als over de leerdoelen. De ontwikkelaars van de serious game dr. Renée van den Brink, cardioloog en plaatsvervangend opleider in Amsterdam UMC en dr. Janneke Wittekoek, cardioloog Heartlife Klinieken, hebben in nauwe samenwerking met huisartsen gewerkt aan de vervolgopdrachten in de game en nieuwe patiënten casuïstiek. Eén op de acht mensen boven de 75 jaar heeft aortaklepstenose, de meest voorkomende vorm van hartklepziekte. Dit aantal zal met de vergrijzing en steeds ouder wordende bevolking toenemen. Het tijdig ontdekken van een hartruis is volgens de initiatiefnemers een belangrijk, eerste signaal van een hartklepziekte en kan levensreddend zijn. Dat vraagt echter wel om een zorgvuldig cardiologisch consult en luisteren met de stethoscoop naar het hart.

Virtuele spreekkamer anamnese

De eerder dit jaar geïntroduceerde hartklepgame is gemaakt door app developer, Add App. De gamer (arts) heeft een virtuele spreekkamer waar de patiënt met klachten op consult komt. Het is aan de speler om via de juiste vragen de anamnese af te nemen en te bepalen wat er aan de hand is met de patiënt. Na het stellen van de juiste vragen volgt lichamelijk onderzoek, zoals luisteren naar het hart met de stethoscoop en bloeddrukmeting. De speler slaat zijn bevindingen over de patiënt op in een virtueel patiëntendossier. De avatar cardioloog geeft extra educatie. Als de gamer het protocol goed doorloopt, zorgvuldig ‘ziet en luistert’ , komt hij tot de juiste diagnose en kan hij al dan niet verwijzen (met spoed). Scores worden behaald in ieder level en uitgedrukt in een tevredenheidspercentage van de patiënt. Bij voldoende punten wordt een accreditatiepunt toegekend.

Digital gaming steeds vaker ingezet

De hartklepgame is gratis beschikbaar in de App store, Google Play store en online. Accreditatie is toegekend door Accreditatie Bureau Cluster 1 (ABC1) aan eerstelijns artsen en de Verpleegkundig Specialisten. De game is mogelijk gemaakt met een onvoorwaardelijke financiële bijdrage van Edwards Lifesciences. Digitale spellen, vaak op basis van virtual of augmented reality (VR/AR), nemen een steeds prominentere rol in bij de behandeling van patiënten of het trainen van artsen/zorgprofessionals. Met grote regelmaat worden nieuwe games, al dan niet als pilot, geïntroduceerd.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!