Search
Close this search box.
Search

Hartoperaties Catharina Ziekenhuis tijdens Hartweek live te zien

Tijdens de Hartweek van het Catharina Hart- en Vaatcentrum kunnen geïnteresseerden op woensdag 6 november live meekijken tijdens twee hartoperaties in het Catharina Ziekenhuis. In beide operaties wordt een hartklep vervangen. Kijkers kunnen tijdens de operaties via WhatsApp en Facebook ook direct vragen stellen.

Belangstellenden kunnen de operaties volgen via de websites van onder meer het AD en het Eindhovens Dagblad (ED). De ochtenduitzending start om 11.00 uur; in de middag begint de operatie om 14.15 uur. De operaties zijn ook te volgen via social-mediakanalen van de Hartstichting, Harteraad en het ziekenhuis zelf.

Vragen appen via social media

Social media worden ook op andere wijze ingezet. Onder de naam ‘App de Expert’ kunnen kijkers tijdens de operaties via WhatsApp en Facebook direct vragen stellen. Vragen kunnen op de dag van de operatie worden gestuurd naar het mobiele nummer: 06-17 50 81 00.

Via App de Expert kan het ziekenhuis op een laagdrempelige manier, inhoudelijke vragen van geïnteresseerden beantwoorden en angsten van patiënten voor operaties wegnemen. Bij eerdere live operaties kreeg het ziekenhuis naar eigen zeggen veel positieve reacties. Veel patiënten vinden het fijn om te zien wat hen te wachten staat voor een operatie.

In beide live uitgezonden operaties wordt een hartklep vervangen. Cardioloog dr. Guus Brueren doet dit via een katheter via de liesslagader, de zogenoemde TAVI-behandeling. Hartchirurg dr. Ka Yan Lam doet dit door middel van een openhartoperatie. Lam hierover: “Een hartklep vervangen met een openhartoperatie doen we al vijftig jaar en was lange tijd de enige manier. Voor deze operatie maken we een snee in het borstbeen en tijdens de operatie neemt een hartlongmachine de functies van het hart en de longen over. De meeste patiënten zijn na zes weken volledig hersteld.”

De TAVI-ingreep is veel minder belastend en biedt een mooi alternatief voor patiënten die een openhartoperatie niet meer aan kunnen vanwege bijvoorbeeld hun conditie, zo vertelt Brueren. “Deze techniek is nu zo sterk doorontwikkeld dat we de klep zelfs kunnen plaatsen zonder narcose. Een verdoving in de lies is dan al voldoende. Binnen een uur is de klep meestal geplaatst en wordt het wondje in de lies weer gesloten. Sommige patiënten kunnen zelfs al een dag later weer naar huis.”

Laagdrempelige voorlichting

Het Catharina Ziekenhuis komt vaker met initiatieven om laagdrempelig voorlichting te geven over ingrepen. Afgelopen mei bood het ziekenhuis de mogelijkheid om op afstand live mee te kijken tijdens een robotoperatie. De specialisten van het Eindhovense ziekenhuis opereerden een vrouw met baarmoederhalskanker. Ook destijds werd het concept van ‘App de Expert’ al ingezet.

Tijdens de RobotXperience in april konden mensen in de centrale hal van het Catharina Ziekenhuis zelf de voor operaties gebruikte de Da Vinci xi-operatierobot uitproberen. Hartpatiënten van het Catharina Hart- en Vaatcentrum kunnen sinds juli via 360-graden streetview een kijkje nemen in de Hartlounge en de behandelkamers. Dat maakt het mogelijk dat patiënten thuis op tablet of laptop virtueel kunnen rondlopen over de afdeling.

Hartweek

Het Catharina Hart- en Vaatcentrum is het grootste hart- en vaatcentrum van Nederland en heeft zich ontwikkeld tot een (inter)nationaal bekend specialistisch centrum. Van maandag 4 tot en met donderdag 7 november vindt voor de 13e keer de Hartweek plaats.

Tijdens de Hartweek komen ruim 800 verpleegkundigen en specialisten uit het hele land naar het Catharina Ziekenhuis. Zij laten zich informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van cardiologie en cardiothoracale chirurgie. Het doel is om kennis en ervaringen te delen, elkaar te informeren en te inspireren en mét en van elkaar te leren.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?