Search
Close this search box.
Search

Helft vouchers Innovatie- & opschalingscoach al aangevraagd

VWS-programma Zorg voor Innoveren is op 4 april van start gegaan met de zevende ronde van de regeling voor Implementatie- en opschalingscoaching. Het doel van de regeling - een bijdrage leveren aan het beter, sneller en duurzamer implementeren en opschalen van goede zorginnovaties – is hetzelfde gebleven. Wel zijn er enkele veranderingen doorgevoerd, zoals het maximale subsidiebedrag en de maximale looptijd. Op 6 april meldde Zorg voor Innoveren dat de helft van de 75 beschikbare vouchers al aangevraagd waren.

Met de subsidie en vouchers kan een externe implementatie- en opschalingscoach worden ingehuurd. De coach adviseert over en begeleidt bij de implementatie en/of opschaling die nodig is om een innovatie verder te brengen in de zorg. De eerste ronde vond in maart 2020 plaats en is sindsdien regelmatig herhaald. Er waren in eerste instantie vijf rondes gepland, maar in december 2021 vond een extra, zesde ronde plaats.

Veranderde voorwaarden aanvraag vouchers

In de nu georganiseerde zevende ronde is in totaal 375.000 euro beschikbaar. Per aanvrager is er maximaal 5.000 euro aan te vragen inclusief eventueel btw met een maximale looptijd van vier maanden. In de zesde rond was het maximale bedrag 10.000 euro en was er in totaal 430.000 euro beschikbaar. De looptijd was destijds zes maanden. Aanbieders van fysiotherapie en oefentherapie zijn uitgesloten van deze zevende subsidieoproep.

ZonMw beoordeelt alle aanvragen (klik hier voor de aanvraag) na de sluitingsdatum. De uitslag wordt uiterlijk 30 juni bekendgemaakt. Bij deze regeling vindt beoordeling plaats via het principe ‘Wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Dat houdt in dat de ronde vroegtijdig sluit als de 75 vouchers vóór de uiterste deadline van 16 mei 2022, 14.00 uur zijn vergeven. In de voorgaande rondes was dit het geval en de kans is vrij groot dat dit nu ook zo gaat.

Aandachtspunten

  • Aanvragers mogen maximaal één aanvraag doen in deze ronde (per organisatie en KVK-nummer). Alleen de eerst ingediende aanvraag wordt in behandeling genomen.
  • Met de subsidie kan een externe implementatie- en opschalingscoach naar keuze worden ingehuurd. De coach adviseert over een implementatie- of opschalingsvraagstuk.
  • De (organisatie van de) coach mag deelnemen aan maximaal vijf aanvragen in deze ronde. In totaal mag de (organisatie van de) coach maximaal € 100.000,- cumulatief uit de verschillende rondes ontvangen van projecten die worden uitgevoerd in het kader van deze regeling.

Er zijn specifieke uitdagingen waarbij een implementatie- en opschalingscoach kan helpen, zoals:

  • Meekrijgen van cliënten en medewerkers in zorginnovaties.
  • Integratie in zorgprocessen.
  • Structurele bekostiging.
  • Visie op inzet van e-health.
  • Technische uitdagingen.
Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?