Search
Close this search box.
Search

Hersengolven tonen interesse in schoolvak aan

Een team van neurowetenschappers, onder leiding van Suzanne Dikker, heeft ontdekt dat aan de synchronisatie van hersengolven onder scholieren af is te lezen hoe leuk zij een vak vinden. In hetzelfde onderzoek bleek ook dat af te lezen is hoe leuk scholieren het met elkaar vinden.

De mate waarin hersengolven synchroniseren met anderen lijkt een goede voorspeller te zijn van hoe goed mensen het met elkaar kunnen vinden en hoe betrokken zij bij een vak zijn. Dit is de conclusie van een hersenonderzoek onder leiding van hersenwetenschapper Suzanne Dikker.

Van laboratorium naar klaslokaal

Het onderzoek werd uitgevoerd tijdens de biologielessen van twaalf studenten. Gedurende elf dagen werden de leerlingen en hun docent gemeten met draagbare EEG-headsets. De studenten werden voorafgaand aan het experiment gevraagd verschillende vragenlijsten in te vullen, waarin onder andere naar een voorkeur voor onderwijsstijlen werd gevraagd. Op de dagen van het experiment moesten de studenten aangeven in hoeverre zij gefocust waren.

Het klaslokaal is een verandering van omgeving voor hersenmetingen; deze vinden meestal in laboratoria plaats. Het onderzoek van Dikker, echter, biedt een nieuwe manier om hersenonderzoek in natuurlijke omstandigheden uit te voeren.

Synchronisatie positief effect

Hoe meer gesynchroniseerd de hersengolven van de studenten waren, hoe beter zij participeerden in de les. Ook de sociale cohesie van de klas werd in het onderzoek meegenomen: studenten werd gevraagd of zij een persoonlijke band voelden met klasgenoten. Het bleek dat leerlingen met een betere onderlinge band, ook meer synchrone hersenactiviteit vertoonden. Om deze staat te bereiken, moesten studenten voorafgaand aan de les contact hebben.

Ook voor het schoolvak bleek een goede synchronisatie positief: studenten beoordeelden een vak hoger wanneer zij —letterlijk — meer op dezelfde golflengte zaten.

Het onderzoek is uitgevoerd met financiering van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)en de Amerikaanse National Science Foundation.

 

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
Volg jij ons al?