Search
Close this search box.
Search

Hersenstichting, Universiteit Maastricht zoeken testers MijnBreincoach

Onderzoekers bij de universiteit van Maastricht willen voorlichting op het gebied van hersengezondheid en dementie te verbeteren. Dit doen zij door middel van een app ‘MijnBreincoach’. De Hersenstichting is betrokken bij dit onderzoek. De onderzoekers zoeken deelnemers die gedurende 10 tot 12 weken gebruik willen maken van deze app.

Leeftijd is de belangrijkste risicofactor voor dementie: hoe ouder we worden, hoe groter de kans op dementie. Er zijn ook risicofactoren voor dementie waar mensen zelf invloed op hebben zoals een gezonde leefstijl.

Het Alzheimer Centrum Limburg (ACL, onderdeel van Universiteit Maastricht) doet onderzoek naar het gebruik van de app ‘MijnBreincoach’ om voorlichting op het gebied van hersengezondheid en dementie te verbeteren. De app geeft inzicht in de hersengezondheid, op basis van beïnvloedbare risicofactoren. De app helpt bij het zetten van kleine, haalbare stappen naar een gezonde leefstijl, en daarmee gezonde(re) hersenen.

Deelnemers van het onderzoek maken 10 tot 12 weken gebruik van een app. Vooraf en achteraf wordt een online vragenlijst ingevuld. 

‘We zijn zelf het medicijn’

Dementie is een groeiend maatschappelijk probleem. In Nederland wordt een verdubbeling van het aantal mensen met deze problematiek verwacht in de komende 25 jaar (tot een half miljoen mensen). De aandoening is niet alleen een zware last voor de persoon met dementie zelf, maar ook voor zijn of haar omgeving. Grote doorbraken in medicijnonderzoek blijven vooralsnog uit.

Het ACL introduceerde de ‘MijnBreincoach’-app vorig jaar maart. Op het Museumplein in Kerkrade werd destijds ook de kick-off gegeven van de bewustwordingscampagne ‘We zijn zelf het medicijn’. Doel van de campagne is om mensen te laten inzien dat ze al met kleine aanpassingen in hun dagelijks leven de kans op dementie op latere leeftijd kunnen verkleinen.


Dementie is een verzamelnaam voor ruim 50 ziektes in de hersenen. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Ook vasculaire dementie, veroorzaakt door vaatschade in de hersenen, komt vaak voor. In totaal hebben 270.000 Nederlanders een vorm van dementie.

App van Stichting Alzheimer Nederland

Vorig jaar mei maakte ook Stichting Alzheimer Nederland bekend een dementie-app te gaan ontwikkelen die inzicht biedt in de persoonlijke historie van een persoon met dementie. De rode draad is een tijdlijn met belangrijke, indrukwekkende of leuke gebeurtenissen. Deze gebeurtenissen moeten eenvoudig kunnen worden verrijkt met content als foto’s, video’s en tekst.

De app richt zich op mensen met dementie en hun mantelzorgers, familieleden, vrienden en verplegend personeel.

maarten

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
Volg jij ons al?