Het VUmc Imaging Center breidt uit met hightech radio-chemisch lab

23 februari 2016
vumc-imaging-center_
Patiënt
Nieuws

Het VUmc Imaging Center Amsterdam krijgt een hightech radio-chemisch laboratorium (TracerCenterAmsterdam) voor de ontwikkeling van geneesmiddelen en therapie op maat. De bouw begint op korte termijn en wordt deels gefinancierd met een aantal subsidies van de gemeente, de provincie, het Rijk en de EU.

Vanaf 2019 moet het Imaging Center - behalve aan het lab - ook onderdak bieden aan de modernste scanners en lasers voor behandeling en onderzoek. Het bedrijfsleven zal van de faciliteiten gebruik kunnen maken, zo stelt het VUmc, dat verwacht dat de uitbouw veel winst oplevert voor patiënten met onder meer kanker, hersenaandoeningen of hart- en vaatziekte. 

VUmc financiert zelf het overgrote deel van de bouw van het VUmc Imaging Center, dat wordt ondersteund door de Amsterdam Economic Board en het Topsectorenbeleid Life, Sciences & Health. Op onderdelen wordt de bouw gefinancierd vanuit subsidies.

Zo kreeg  Wouter Bos, voorzitter van de Raad van Bestuur van het VUmc, op 23 februari voor het project Tracing & Trading van VUmc een subsidie van 4 miljoen euro uit het Europese subsidieprogramma Kansen voor West II, gefinancierd vanuit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Met deze subsidie wordt het TracerCenterAmsterdam ingericht.  Andere subsidiegevers zijn de gemeente Amsterdam (3 miljoen euro), het ministerie van Economische Zaken (1 miljoen euro) en de provincie Noord-Holland.

Tracing houdt in dat medicijnen licht radioactief gemaakt worden, zodat te zien is waar deze medicijnen in het lichaam blijven en welk effect ze hebben. Dit maakt de ontwikkeling en toepassing van geneesmiddelen efficiënter en wellicht goedkoper. Volgens het VUmc een bittere noodzaak aangezien nieuwe geneesmiddelen erg duur zijn en slechts bij een minderheid van de patiënten werken of niet op de juiste plek in het lichaam aankomen.

Bundeling nieuwste medische beeldvormende technieken

Het VUmc Imaging Center Amsterdam bundelt de nieuwste medische beeldvormende technieken en experts vanuit verschillende disciplines bij elkaar. Nu zijn die nog verspreid over 25 locaties op de campus. Door de concentratie op één plek zijn er kostenvoordelen en kunnen partijen kennis beter delen. Het is de bedoeling dat  ook ondernemingen uit het midden- en kleinbedrijf en de farmaceutische industrie nieuwe geneesmiddelen gaan ontwikkelen in het centrum.

Het centrum gaat onderdak bieden aan:
  • Moderne scanners, waaronder PET-CT, PET-MRI en optische scanners;
  • Geavanceerde laboratoria voor het maken van medicijnen en ziektespecifieke contrastmiddelen (TracerCentrumAmsterdam);
  • Cyclotron BV voor de productie en levering van medische tracers aan Nederlandse en buitenlandse ziekenhuizen;
  • VU LaserLaB Amsterdam, waar nieuwe optische, beeldvormende technieken worden ontwikkeld voor zowel patiëntenzorg als medisch-wetenschappelijk onderzoek.