Search
Close this search box.
Search

Honderden deelnemers voor ‘Hack Corona!’

De uitbraak van het coronavirus betekende ook dat de fysieke hackathons in Utrecht, Amersfoort, Amsterdam en Maastricht uitgesteld moesten worden. De hackathons zijn al enkele jaren een bijeenkomst waar complexe problemen middels een multidisciplinaire design thinking aanpak, getackeld worden. De uitval van de fysieke hackathons brachten Dutch Hacking Health op het idee de online hackathon 'Hack Corona!' te organiseren.

De coronacrisis zorgt voor een toenemende druk op zorgpersoneel. Daarnaast ontstaan door de pandemie en de getroffen maatregelen ook legio andere, complexe, problemen. Dutch Hacking Health en haar partners willen de problemen rondom corona met deze online hackathon te lijf gaan.

De inschrijving voor de hackathon startte op 17 maart. Binnen 48 uur hadden zich al 300 deelnemers aangemeld en waren er 20 problemen ingediend. De deelnemende hackers komen zowel uit private als publieke organisaties en hebben verschillende expertises. Het online platform waarbinnen ze samenwerken is in korte tijd, met hulp van Cisco, opgezet.

Cisco is een van de steeds groter wordende groep tech-giganten die door middel van het beschikbaar stellen van diensten en middelen een substantiële bijdrage wil leveren aan de aanpak van de corona-crisis.

Ondersteuning zorgpersoneel

De thema’s die gedurende de hackathon aangepakt worden, hebben allemaal betrekking op het ondersteunen en ontlasten van zorgpersoneel. Dat kan rechtstreeks, maar ook op verschillende andere manieren. Zoals initiatieven die kunnen leiden tot werk-naar-werk transities. Bijvoorbeeld het inzetten van ex-zorg-professionals en ondersteuning door vrijwilligers.

De teams werken aan oplossingen voor diverse problemen. Denk aan het tekort aan mondkapjes, het verbeteren van de triage en traceren van besmettingen. Maar ook de psychologische ondersteuning van professionals die in de frontlinie van de crisis werken. De teams worden ondersteund door coaches en experts uit binnen- en buitenland die zich daarvoor vrijwillig beschikbaar stellen.

Hack corona voor #flattenthecurve

Het uiteindelijke doel van Hack Corona! is een bijdrage te leveren aan #flattenthecurve. Daarvoor wordt denk- en doekracht uit verschillende regio’s verzameld waarmee in korte tijd uitvoerbare oplossingen kunnen worden bedacht en gerealiseerd. Daarbij wordt ingezet op concrete oplossingen die de deelnemers na de hackathon in hun eigen werkomgeving kunnen doorontwikkelen. Daarbij kunnen ze dan de ondersteuning krijgen van het netwerk van de hackathon.

Meer informatie over Hack Corona! is te vinden op de website van Dutch Hacking Health.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?