Hybride operatiekamer voor Treant Zorggroep in Emmen

15 oktober 2021
Philips-Azurion
Tweedelijn
Nieuws

De hybride operatiekamer wordt ingericht met geavanceerde röntgenapparatuur en een interventie platform. In de hybride ok worden patiënten geopereerd met gebruik van röntgendoorlichting. Denk bijvoorbeeld aan patiënten met vaataandoeningen. In de afgelopen twee jaar hebben steeds meer ziekenhuizen een hybride ok in gebruik genomen.

"We zijn als organisatie erg verheugd met de komst van deze hybride operatiekamer. Het is een belangrijke toevoeging aan ons nieuwe OK-complex in Emmen, één waar we als organisatie erg trots op zijn", vertelt Ron Akkerman van de RvB van Treant Zorggroep

Meerwaarde hybride operatiekamer

Bij deze operaties werken vaatchirurgen en interventieradiologen samen. De verbeterde radiologische beeldvorming die in de hybride ok beschikbaar zal zijn, maakt het mogelijk endoprothesen, voor de uitschakeling van een aneurysma, met een nog grotere nauwkeurigheid te plaatsen. Verder zal het ook mogelijk worden om stents in bijvoorbeeld bekken- of beenvaten beter en makkelijker te plaatsen in combinatie met een vaatoperatie.

De samenwerking met Philips betekent onder andere dat Treant Zorggroep gekozen heeft voor het Azurion interventie platform van die leverancier. Dit systeem is in staat om röntgenbeelden van hoge kwaliteit vanuit verschillende richtingen en invalshoeken te maken. Daardoor zijn voerdraden, catheters en stents, vergeleken met de huidige apparatuur, veel beter zichtbaar.

Dankzij deze technologie kunnen (complexe) operaties in de hybride operatiekamer minder invasief uitgevoerd worden. Voor de patiënt betekent dit dat zij kleinere wonden hebben, minder pijn ervaren en sneller herstellen met minder kans op complicaties.

Open platform

Het Azurion interventie platform is een open systeem dat ook gekoppeld kan worden aan andere systemen die bedoeld zijn om het operatieteam te ondersteunen. De bediening van veel van deze systemen geschied vanaf één touchscreen bij de operatietafel. Het operatiepersoneel hoedt daardoor minder heen en weer te lopen van en naar de controleruimte. Dit zorgt ook voor een betere hygiëne in de operatiekamer.

"De Azurion is één van de meest geavanceerde medische platformen voor minimaal invasieve beeldgestuurde chirurgie ter wereld dat zich aanpast aan het werkproces van het operatieteam. Het is ons doel om met deze technologie Treant Zorggroep te helpen om de zorg voor patiënten te verbeteren in een veilige en prettige werkomgeving voor het personeel", aldus Ernst Wodrada, Head of Image Guided Therapy bij Philips Benelux.