Search
Close this search box.
Search

IBM, FDA onderzoeken blockchain voor uitwisseling health-data

IBM Watson Health heeft onlangs in de VS een onderzoeksovereenkomst getekend met de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Het doel van de samenwerking is om een veilige, efficiënte en schaalbare uitwisseling mogelijk te maken van gezondheidsgerelateerde gegevens via blockchaintechnologie.

IBM en de FDA zullen de uitwisseling van dergelijke gegevens uit meerdere bronnen onderzoeken  – zoals Elektronische Patiënten Dossiers, klinische proeven, genoomdatabases en gezondheidsdata van mobiele devices, wearables en IoT-devices. De focus ligt in eerste instantie op oncologie-gerelateerde data.

Door een 360-gradenbeeld van patiëntengegevens te bieden aan wetenschappers en aanbieders van zorg, zijn volgens IBM transformatieve oplossingen op het gebied van gezondheid mogelijk. Dat is nu niet het geval. Patiënten hebben zeer gebrekkig toegang tot hun eigen medische gegevens en kunnen niet of beperkt deze gegevens delen met onderzoekers of zorgaanbieders.

Veilig gegevens uitwisselen

Door patiënten de mogelijkheid te geven om eenvoudig en veilig dergelijke gegevens uit te wisselen, ontstaan er mogelijkheden voor belangrijke stappen vooruit op het gebied van gezondheidszorg. Blockchain-technologie maakt het mogelijk om gegevens veiliger te delen, zo stellen IBM Watson en de FDA. Doordat elke gegevensuitwisseling wordt vastgelegd in een niet te wijzigen virtueel grootboek, ontstaat er transparantie en meer verantwoording. Deze onderbouwing zal meer vertrouwen scheppen dat data-inbreuken voorkomen worden en zo grootschaliger uitwisseling mogelijk maken van gezondheidsgegevens.

Daarmee kan ook gewerkt worden aan beter inzicht in de ontwikkeling van de volksgezondheid. Het gezamenlijke onderzoek bekijkt verder onder meer hoe eenvoudiger grote hoeveelheden gegevens uitgewisseld kunnen worden zoals die gegenereerd worden door de biomedische en gezondheidssector.

IBM Watson op ICT&health Experience

IBM Watson is via Medical Research Data Management (MRDM)  vertegenwoordigd op het Innovatieplein tijdens de ICT&health Experience, op 26 januari in Utrecht.  MRDM is bewerker van medische data voor zorgaanbieders en centraal knooppunt voor distributie van informatie. De focus van de presentatie tijdens de Experience ligt op oncologie.

Wilt u als zorgprofessional, bestuurder, IT-er, beleidsmaker, gemeenten of patiënt ook op de hoogte blijven van alle relevante technologische ontwikkelingen in de zorg? Bezoek dan net als veel van uw collega’s op 26 januari a.s. het ICT&health Experience congres voor de zorg. Claim hier uw GRATIS TICKET!

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Volg jij ons al?