IBM, Pfizer gaan samenwerken tegen Parkinson

8 april 2016
fps1931
Patiënt
Nieuws
Tijdens het onderzoek zullen IBM en Pfizer gebruik gaan maken van sensoren, mobiele apparaten en machine based learning om real-time inzicht te krijgen in het verloop van Parkinson. Hiermee zullen zaken worden gemeten als de motorische en cognitieve functies en het slaapritme. Via de data hopen de onderzoekers een betere behandelmethode voor Parkinson-patiënten te kunnen ontwikkelen.

Zeven tot tien miljoen patiënten

IBM en Pfizer melden dat het onderzoek op korte termijn in de klinische testfase zal belanden. Voordat het zover is, zullen de bedrijven om tafel gaan zitten met onder meer patiëntenorganisaties, medisch specialisten, wetenschappers en advocaten om input te krijgen op het onderzoek. In de Verenigde Staten worden jaarlijks zo’n 60,000 gediagnosticeerd met Parkinson. Volgens de Parkinson’s Disease Foundation zijn er wereldwijd naar schatting zeven tot tien miljoen mensen getroffen door de ziekte.

IBM legt zich in toenemende mate toe op data analytics voor de gezondheidszorg. In februari maakte het Amerikaanse bedrijf nog bekend Truven Health Analytics in te lijven voor 2,6 miljard dollar. Truven Health Analytics is gespecialiseerd in het verzamelen en analyseren van healthcare data. IBM voegt de data van Truven toe aan zijn Watson Health Cloud. IBM nam eerder al de ehealth-bedrijven Merge Healthcare, Explorys en Phyte over.