Search
Close this search box.
Search

ICT-afstudeerproject helpt mensen met verstandelijke beperking

Mensen met lichte dementie laten soms het gas branden of gaan ’s nachts dwalen. Het hulpmiddel Wijzer spoort voor de bepaalde situatie relevante informatie op en biedt duidelijkheid en houvast. Joyce Pisters ontwikkelde het hulpmiddel samen met NoXqs Zorginnovaties en won er de ICT talent Awards mee.

Het hulpmiddel Wijzer biedt mensen met een verstandelijke beperking duidelijkheid en houvast in verschillende situaties. Zo kunnen mensen met lichte dementie met hulp van Wijzer controleren of ze het gas niet aan hebben laten staan. En wanneer ze ‘s nachts gaan dwalen omdat ze verward of bang zijn, kan Wijzer dit gedrag herkennen, de persoon gerust stellen, de partner wekken of de wijkverpleegkundige waarschuwen. Ook kan het hulpmiddel een compliment geven wanneer iemand een situatie of activiteit zelfstandig heeft uitgevoerd. De mogelijkheden zijn in principe eindeloos.

Sensoren en open data
Wijzer spoort relevante informatie op over een bepaalde situatie met behulp van sensoren en open data. Joyce Pisters (24) gebruikte sensoren van een smartphone en een headset voor hersenactiviteit. Het idee is om meerdere sensoren te koppelen die bijvoorbeeld in een armband zijn verwerkt. De gegevens kunnen worden opgeslagen voor latere analyse. Ook kan Wijzer de gebruiker onmiddellijk voorzien van tips en suggesties hoe in de geregistreerde situatie te handelen door middel van een stappenplan. Dit biedt mensen met een verstandelijke beperking duidelijkheid en houvast waardoor zij beter zelfstandig functioneren.

Winnaar ICTalent Award
Joyce Pisters won met dit afstudeerproject de Fontys ICTalent Award en kreeg van de examencommissie de hoogst mogelijke beoordeling, een tien. De ICTalent Awards is de competitieve showcase van Fontys Hogeschool ICT. Studenten van alle studierichtingen binnen de opleiding HBO-ICT kregen de kans hun beste werk te tonen aan docenten, medestudenten, media en ICT-bedrijven waarmee de hogeschool ICT nauw samenwerkt. Door middel van pitches moeten studenten het publiek overtuigen en zoveel mogelijk stemmen voor hun project of product verzamelen. Het project Wijzer won de wedstrijd omdat het mogelijkheden biedt voor veel verschillende doelgroepen, een innovatief karakter heeft en maatschappelijk verantwoord is. Joyce Pisters ontving de ICTalent Award en een waardecheque van 1.800 Euro.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Volg jij ons al?