Search
Close this search box.
Search

Informatie-app ZwApp voor zwangere vrouwen in Westfriesgasthuis

Het Centrum voor geboortezorg van het Westfriesgasthuis (Hoorn) en Waterlandziekenhuis (Purmerend) is gestart met ZwApp. Deze gratis medische app biedt informatie en adviezen over zwangerschap, bevalling en de kraamtijd. Het doel is om er voor te zorgen dat zwangere vrouwen niet zelf op zoek hoeven gaan naar informatie, die niet altijd even betrouwbaar is.

Volgens klinisch verloskundige Judith Heere is een zwangerschap voor veel aanstaande moeders een tijd met emoties, vragen en soms ook onzekerheden. Veel zwangeren gaan daarom zelf op zoek naar informatie, bijvoorbeeld via Google. “Die informatie kan onbetrouwbaar of onjuist zijn, met als gevolg dat ze met veel vragen blijven zitten en (eerder) onzeker en angstig zijn. Daarom zijn we met ZwApp aan de slag gegaan.

ZwApp moet juist info bieden

ZwApp is opgezet door een gynaecoloog en verloskundige en geeft volgens Heere betrouwbare informatie en adviezen over zwangerschap, bevalling en de kraamtijd. “Zo krijg je in het begin advies over het slikken van foliumzuur en tegen het einde van de zwangerschap gaat het over pijnstilling tijdens de bevalling. Ook kan je persoonlijke dingen bijhouden in de app. Bijvoorbeeld hoe je je voelt, wie je verloskundige is en wanneer je volgende afspraak is. Je kan zelfs de hartslag van je kindje opnemen tijdens de controle bij je verloskundige of gynaecoloog.”

Het voordeel van de app is dat de meeste mensen altijd de telefoon bij zich hebben en dus direct informatie kunnen opzoeken”, vertelt Erik van der Zijden van Synappz, dat onder meer aan de ZwApp-toepassing ondersteuning biedt. “Een folder geeft je ook geen advies op maat die past bij jouw persoonlijke situatie en aantal weken van je zwangerschap. Ook is het prettig dat alle informatie in ZwApp onderling is afgestemd met regionale zorgverleners die betrokken zijn bij de zwangerschap, bevalling en kraamtijd.”

Roland van der Vliet van Synappz benadrukt dat de app er toe bijdraagt dat alleen contact wordt gezocht met hulpverleners wanneer dit nodig is. “Zorgverleners die al met ZwApp werken, merken dat ze minder vaak gebeld worden voor onschuldige zwangerschapsklachten, maar juist vaker voor klachten waarvoor professionele consultatie nodig is. Dat is nou precies waarvoor ZwApp bedoeld is.”

Ook ziekenhuizen zoals het SlingelandDe Gelderse Vallei en het CWZ werken al met ZwApp.

Online keuzehulp

Het Westfriesgasthuis en Waterlandziekenhuis kwamen recent (augustus) ook met een online keuzehulp, voor patiënten met galstenen of liesbreuk. Met de digitale beslisondersteuning worden de behandelmogelijkheden en de voor- en nadelen ervan op een rij gezet, zodat patiënten beter hun keuze kunnen afwegen.

Het Nijmeegse CWZ biedt sinds september een vergelijkbare keuzehulp, maar dan voor patiënten met nierstenen. De patiënt doorloopt de digitale keuzehulp thuis en bespreekt de samenvatting daarna met de arts.Men kan dan beter onderbouwd bepalen wat de best passende behandeling is: snel weghalen, minst pijnlijke behandeling of liever geen operatie zijn bijvoorbeeld keuzemogelijkheden. “Samen beslissen met behulp van de keuzehulp leidt tot een beter passende behandeling van nierstenen”, zegt Diederick Duijvesz, uroloog bij CWZ.

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?