Innovatiekrediet draagt bij aan betere diagnose van bloed

4 januari 2016
redbloodcells
Innovatie
Nieuws

Aanvragen innovatiekrediet


“Centrifugeren is een bekende methode in medische laboratoria om bloedcomponenten te scheiden. Maar er zijn veel meer stoffen bij aanvang van het onderzoek uit bloedmonster te halen. Onze methode gaat uit van negatieve selectie. Daarbij ontdoen we het bloedmonster eerst van alle voor het onderzoek overbodige stoffen. Dit doen we onder andere door ‘magnetic separation technology’ waarbij magnetische deeltjes vloeistofcomponenten binden en scheiden. Daarna zoeken we naar het specifieke molecuul. De zoektocht is hierdoor eenvoudiger en het resultaat van de meting is nauwkeuriger”, vertelt Mario Wuttke, directeur van MagnaMedics Diagnostics.

Een robot doet het werk

De uiteindelijke bepaling gebeurt via LC-MS. LC-MS combineert vloeistofchromatografie (het scheiden van een monster in verschillende componenten) en massaspectrometrie (het meten van de gezochte componenten). “De traditionele methode is handwerk en vergt meestal veel tijd. Bij de nieuwe methode doet een robot het werk. Dit maakt de meting nauwkeuriger en voorkomt menselijke fouten.” Voor de automatisering werkt MagnaMedics Diagnostics samen met Shimadzu (spectrometers) en Hamilton (laboratorium werkstations voor vloeistoffen).

Medicatie patiënten te monitoren

Door de methode kunnen bijvoorbeeld gehalten van de vitaminen D, B1- en B6-gehalten gemeten worden. “Deze vitaminen krijgen op dit moment veel aandacht, maar onze technologie is veel breder inzetbaar. Bijvoorbeeld om medicatie van patiënten te monitoren.” De eerste praktijkproeven zijn begin 2015 afgerond en hadden betrekking op het meten van medicijnen in het bloed van transplantatiepatiënten. “We hebben pilots gedraaid in ziekenhuizen in Leuven en München. De eerste dagen na een transplantatie moet de medicatie worden gemonitord en goed afgestemd worden. Onze methode waarborgt dat dit accuraat en snel gebeurt.”

Financiële middelen

Om de robottechnologie verder te ontwikkelen had het bedrijf extra financiële middelen nodig. “We stonden voor technische uitdagingen vooral bij de automatisering. Innovatiekrediet bleek goed bij ons bedrijf te passen. De aanvraag was een helder proces, waarin we toonden welke risico’s er zijn bij de ontwikkeling, maar waarbij we ook zekerheden konden tonen.”

Innovatiekrediet hefboom voor nieuwe investeringen

De onderneming is erg tevreden over de ondersteuning door het Innovatiekrediet. Wuttke: “Gezien onze moeilijke financiële situatie was het zonder Innovatiekrediet niet mogelijk geweest het project te financieren. Het Innovatiekrediet was voor de aandeelhouders ook de hefboom om nieuwe investeringen in de onderneming te willen doen.” Wuttke verwacht dat de methode die zijn bedrijf ontwikkelde voor een revolutie zal zorgen in het medisch diagnostische proces. “Maar het door ons ontwikkelde systeem is ook in andere sectoren  inzetbaar, zoals de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie.” Door: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland