Search
Close this search box.
Search

Interactieve game KWF, CORPUS wijst kinderen op gevaren zon

KWF Kankerbestrijding mikt met de nieuwe presentatie ‘Smeren, Kleren, Weren’ op vakantiegangers in eigen land. Vorige week begonnen de vakanties in Midden Nederland en met dit zonnige weer blijven vele Nederlanders in eigen land. Reden om in CORPUS in Oegstgeest een deels interactieve game over de gevaren van kanker door zon te introduceren. Eerder deze maand kwam KWF al met een app die een persoonlijk zonadvies geeft

In het interactieve gedeelte na de ‘reis door de mens’ van CORPUS kunnen kinderen een game spelen waarmee ze leren hoe zich te beschermen tegen de zon. De game bestaat uit een grote strandtent met drie schermen waarop – in diverse dagelijkse situaties – poppetjes tevoorschijn komen die onder invloed van de zon langzaam verkleuren. Door middel van onder andere zonnebrandcrème, parasols en zonwerende kleding kun je de poppetjes beschermen. Uiteindelijk gaat het erom dat je zoveel mogelijk poppetjes beschermt door te Smeren, Kleren, Weren.

Huidkanker is de meeste voorkomende vorm van kanker in Nederland. In 2017 kregen 55.000 mensen de diagnose. UV-straling, en met name verbranding door de zon, heeft een grote invloed op het ontstaan van huidkanker. Vooral bij kinderen, wanneer zij verbranden is het risico op het krijgen van huidkanker vele malen groter. Daarom heeft KWF Kankerbestrijding deze presentatie in samenwerking met CORPUS ‘reis door de mens’ gemaakt, om kinderen en hun ouders bewust te maken van de gevaren van de zon.

Persoonlijk zonadvies, online lespakket

KWF Kankerbestrijding introduceerde eerder in juli nog de samen met software-aanbieder SAP ontwikkelde KWF UV-radar. De app moet vakantiegangers een persoonlijk zonadvies geven op basis van zonkracht en huidtype. De app haalt deze gegevens op uit verschillende openbare databronnen en combineert ze met persoonlijke data over het huidtype van de gebruiker. Het resultaat is een individueel en actueel advies over zonbescherming.

In april introduceerde de stichting verder samen met het online platform Klasse TV het online lespakket ‘Slim met de Zon’ voor kinderen in het basisonderwijs. Met dit lespakket moet de kennis over de zon en zonbescherming onder schooltijd vergroot worden, zodat kinderen niet meer verbranden. Uit onderzoekcijfers van Kantar in opdracht van KWF zou bijvoorbeeld blijken dat 30 procent van de Nederlandse kinderen tussen 4 en 12 jaar minstens één keer is verbrand gedurende de zomermaanden van 2017.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Volg jij ons al?