Search
Close this search box.
Search

Eenduidige kwaliteitsindicatoren dankzij invultool KIK-V

Zorgaanbieders die op een eenvoudige wijze inzicht willen krijgen op de indicatoren die ze aan moeten leveren, worden daarbij geholpen door de Invultool KIK-V. De invultool helpt bij het verzamelen van gegevens en het berekenen van de indicatoren personeelssamenstelling en basisveiligheid. De indicatoren kunnen worden ingevoerd in het DESAN-portaal zodat de verwerking aanzienlijk effectiever gaat.

Voor veel zorgaanbieders is het aanleveren van kwaliteitsgegevens voor het Openbaar Databestand een behoorlijk gepuzzel. Welke gegevens zijn nodig, waar staan ze en hoe moeten de indicatoren worden berekend die aangeleverd moeten worden bij DESAN? Met de Invultool KIK-V ontstaat er meer grip op de berekening en de aanlevering van die kwaliteitsgegevens. Op die manier weten zorgaanbieders zeker dat de indicatoren op de juiste manier worden berekend en geschikt zijn voor benchmarking.

Benchmarking beter mogelijk dankzij invultool

Om kwaliteitsindicatoren te kunnen berekenen is er een overzicht nodig van de interne gegevens die daarvoor nodig zijn. Zorgcentra hebben die gegevens meestal wel digitaal of op papier. Zodra die gegevens ingevuld zijn in de invultool worden de kwaliteitsindicatoren automatisch berekend en dat scheelt tijd en gepuzzel. Doordat die berekening op een eenduidige wijze gaat en op basis van het handboek indicatoren Personeelssamenstellingen zijn de indicatoren goed te vergelijken met die van andere organisaties waardoor benchmarking effectief wordt.

Fair principes binnen Kik-V

Onlangs is een nieuw initiatief opgestart om met behulp van ‘Fair data’ de informatie-uitwisseling tussen zorgaanbieders en ketenpartners te verbeteren. KIK-V² focust op hergebruik van bestaande data in de bronsystemen van zorgaanbieders, door deze data conform FAIR-principes beschikbaar te stellen. De brondata worden getransformeerd naar gegevens die op betekenisniveau zijn geüniformeerd. De beschikbare gegevens worden vervolgens gebruikt om eenduidig en geautomatiseerd vragen te beantwoorden die ketenpartijen stellen in de vorm van een query. Betrokkenen uit de verpleegzorg en ketenpartners zijn het er over eens dat FAIR data van toegevoegde waarde zijn in de verpleeghuiszorg.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Volg jij ons al?