Search
Close this search box.
Search

Israëlisch onderzoek naar Remote Patient Monitoring

Het monitoren van de gezondheid van patiënten op afstand is tijdens de coronapandemie door steeds meer zorginstellingen omarmd. Het zorgde er op veel COVID-19 verpleegafdelingen voor dat het aantal contacten tussen zorgpersoneel en besmette patiënten beperkt bleef. Daarnaast hield dat ook de gevolgen van personeels- en tijdsgebrek binnen de perken. Nieuw onderzoek toont aan dat het ook ingezet kan worden tijdens de behandeling van patiënten.

In het Israëlische Sheba Medical Center is een groot onderzoek uitgevoerd naar het inzetten van Remote Patient Monitoring (RPM) voor het vroegtijdig detecteren van verslechtende gezondheidstoestand. Doel van het onderzoek was om te bepalen of RPM ook ingezet kan worden bij de behandeling van ernstige medische aandoeningen. De resultaten van het onderzoek zijn hoopgevend en inmiddels ook gepubliceerd in JMIR Formative Research.

Remote Patient Monitoring

Voor het onderzoek werden de deelnemende patiënten voorzien van een draagbaar RPM-apparaat. Vervolgens bepaalden de onderzoekers drie verschillende scores voor elke patiënt: de National Early Warning Score (NEWS), de Airway, Breathing, Circulation, Neurology en Other (ABCNO)-score en een zogenoemde ‘verlanglijst’-score gebaseerd op criteria voor verslechtende gezondheid die door het klinische team waren gedefinieerd.

Aan het onderzoek deden 217 patiënten met een mediane leeftijd van 71 jaar mee. Met een zogenoemd prospectief observationeel onderzoeksontwerp wilden onderzoekers bepalen of een draagbaar RPM-apparaat deze patiënten effectief kan monitoren. Doel was om een eventueel verslechterende gezondheidstoestand vroeger te detecteren. Daarvoor werden met behulp van het RPM-apparaat de drie scores elke vijf minuten opnieuw berekend.

Sneller dan standaard monitoring

In totaal konden onderzoekers met de RPM-methode bij 24 patiënten een verslechtende gezondheidstoestand aantonenb. Van deze 24 patiënten detecteerde de NEWS-score een hoge alertheid bij 16 patiënten, de ABCNO-score deed dat bij 18 van hen en een ‘verlanglijst’-score voor alle 24 patiënten. De snelheid waarmee het draagbare apparaat de klinische verslechtering detecteerde, was tussen 29 en 40 uur sneller dan bij de standaard methoden voor patiëntmonitoring.

“Dit onderzoek toont aan dat monitoring op afstand alternatieven voor medisch personeel kan bieden voor de detectie van klinische verslechtering. De uitgangssignalen van bewaking op afstand kunnen gelijkwaardig zijn aan IC-bewaking van medische kwaliteit en dat opent mogelijkheden voor thuishospitalisatie”, aldus Gad Segal, hoofd interne telegeneeskunde van het Sheba Medical Center.

Telemonitoring is de afgelopen jaren door steeds meer zorginstellingen omarmd. Het wordt ook in Nederland ingezet bij het op afstand monitoren van de gezondheidssituatie van patiënten die thuis verder herstellen of aan een chronische aandoening, zoals hartfalen of COPD, lijden.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
diabetestools
Digitale diabetestools bieden te weinig klinische voordelen
Volg jij ons al?