Search
Close this search box.
Search

JBZ plant uitbreiding thuismonitoring na goede resultaten

Het Monitoringscentrum van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) heeft het afgelopen jaar zorg op afstand geboden aan ruim 1000 patiënten. Het JBZ biedt thuismonitoring voor onder meer patiënten van de afdelingen cardiologie en longgeneeskunde. Er wordt nu gekeken naar uitbreiding voor specialismen zoals oogheelkunde en orthopedie. Ook loopt er een pilot voor patiënten met COPD in de huisartsenpraktijk om samen betere ondersteuning te bieden.

Het JBZ begon in 2018 met thuismonitoring voor mensen met COPD en hartfalen vanuit twee achterliggende redenen. Ten eerste omdat uit onderzoek bleek dat mensen thuis sneller herstellen. Ten tweede omdat meer inzicht in het ziekteverloop een positief effect zou hebben op het leven met een chronische ziekte.

Nieuwe programma’s thuismonitoring

In december 2020 is het Monitoringscentrum als officiële afdeling in het JBZ opgericht. Op dit moment lopen er programma’s voor patiënten met Covid, atriumfibrilleren, hartfalen, instabiele luchtklachten, hartrevalidatie, hypertensie, zwangerschapshypertensie, zwangerschapsdiabetes en chronische darmontsteking. Daarnaast zijn er verschillende programma’s in ontwikkeling.

Het Monitoringscentrum bestaat uit een team ervaren verpleegkundigen dat dagelijks in contact staat met ruim 450 patiënten. Daarnaast werkt er een groep geneeskunde studenten die de verpleegkundige ondersteunen in met name de Covid Thuis-zorg. Patiënten meten thuis hun waarden en vullen een vragenlijst in via een app (onder andere Thuismeten van Luscii en mySugr). Wanneer waarden afwijken of er vragen zijn, benaderen de verpleegkundigen de patiënten Zij kunnen 80 procent van de meldingen zelfstandig behandelen. 20 procent van de meldingen zijn afwijkend en komen bij de huisarts in het geval van Covid, of de verpleegkundig of medisch specialist terecht.

Meer eigen regie

Voor een chronische patiënt is het belangrijk om opname in het ziekenhuis zo mogelijk te voorkomen, stelt Janet van Kuilenburg, cardioloog en medisch manager van het Monitoringscentrum. “In feite proberen we patiënten inzicht te geven in hun ziekte, waardoor ze weer meer eigen regie kunnen nemen en sneller doorhebben als het minder goed gaat. Toen corona kwam, beseften we dat we deze groepen patiënten heel goed in het oog moesten houden, want juist deze mensen kwamen niet naar het ziekenhuis omdat zij niet durfden of wij het te riskant vonden. Daardoor heeft deze ontwikkeling zeker een hogere vlucht genomen.”

Marco van Geffen, manager van het Monitoringscentrum, stelt dat er vooral sprake is van huisbegeleiding. “Het is geen verzameling van grote beeldschermen waar mensen alleen maar kijken naar de getallen. Het is echt zorg op individueel niveau. Zorg die bij je past. Verpleegkundigen zijn bekend met de patiënt, ze hebben elkaar al vaker gesproken en hebben de persoonlijke situatie van een patiënt goed in beeld. De behandelend arts blijft altijd betrokken. Dat schept vertrouwen.”

Veel ligdagen bespaard

Volgens Van Geffen zijn er al 400 patiënten met Covid thuis begeleid, samen met de huisartsen in onze regio. Dit heeft afgelopen jaar al 3.300 ligdagen voor patiënten met Covid uitgespaard omdat zij met zuurstof eerder naar huis konden. “Deze besparing levert niet alleen ruimte voor de Covid-zorg maar ook voor patiënten die geen Covid hebben maar wel ziekenhuiszorg nodig hebben. In de grootste golf van Corona waren er zelfs meer mensen met Covid thuis dan in het ziekenhuis.”

Voor patiënten met hartfalen blijkt dat er in vergelijking met 2018 nu 64 procent minder opnamen zijn geweest bij zij die met thuismonitoring begeleid werden. Bij de patiënten, die wel opgenomen moesten worden, was deze opname 40 procent korter dan bij patiënten die geen thuisbegeleiding hadden.

Samenwerken voor thuismonitoring

De goede resultaten geven vertrouwen voor andere specialismen om ook aan de slag te gaan met thuismonitoring, stelt Van Kuilenburg: “We werken aan schaalvergroting bij specialismen die al ervaring hebben, maar ook andere specialismen zoals oogheelkunde en orthopedie kijken nu naar de mogelijkheden. We onderzoeken ook hoe we nog meer samen kunnen werken. Er loopt nu bijvoorbeeld een pilot met patiënten met COPD in de huisartsenpraktijk om te kijken hoe we ook daar met thuismonitoring, samen, goede ondersteuning kunnen bieden.”

Verder wordt volgens Van Geffen nagedacht over de mogelijkheden voor palliatieve zorg, waarbij het netwerk rondom een patiënt heel belangrijk is, zoals thuiszorg en mantelzorg. “En ook met sociaal maatschappelijk werk zoeken we de samenwerking op het gebied van sociale ondersteuning. Uiteindelijk heeft de patiënt er heel veel baat bij als we allemaal in dat netwerk rondom de patiënt samenwerken en dezelfde informatie gebruiken. Dat komt het gezondheidswelzijn van de patiënt ten goede.”

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?