Search
Close this search box.
Search

Kankerbehandeling personaliseren met quantum computing

Het Duitse onderzoekscentrum voor kanker, DKFZ (Deutsches Krebsforschungszentrum), wil quantum computing gaan inzetten voor de ontwikkeling van individueel effectieve behandelmethoden. Daarvoor wil het DKFZ gebruik gaan maken van de grote hoeveelheden patiëntgegevens die tijdens de ziekte van een patiënt in de medische dossiers opgeslagen worden.

Medische dossiers van kankerpatiënten bevatten grote hoeveelheden data, tot wel 100 terabytes. Die data bestaat uit individuele, vaak zeer heterogene, gegevens. Denk daarbij aan bloed- en tumorwaarden, persoonlijke indicatoren, sequentie- en behandelingsgegevens, en nog veel meer. Het efficiënt gebruik van deze gegevens wordt vaak beperkt door het gebrek aan rekenkracht. Als gevolg hiervan blijft de mogelijkheid om veelbelovende gepersonaliseerde behandelmethoden te gebruiken onbenut waardoor patiënten standaardbehandelingen krijgen. Met behulp van quantum computing kan deze mogelijkheid wellicht ontsloten worden, zo wordt nu onderzocht.

Quantum computing

Het Duitse kankeronderzoekscentrum (DKFZ) onderzoekt de mogelijkheid om quantum computing te gebruiken en zo het onderzoek op dit gebied, de ontwikkeling van gepersonaliseerde kankerbehandelingen, vooruit te helpen.

“We willen onderzoeken hoe we deze heterogene gegevens systematisch kunnen verwerken en gebruiken met behulp van een quantum computer. Doel van het onderzoek is om te bepalen of en hoe we nieuwe en meer gerichte opties kunnen identificeren voor patiënten die niet zo goed reageren op immuuntherapieën. De centrale vraag bij het onderzoek is om er achter te komen welke patiënt baat kan hebben bij welke behandeling en hoe”, aldus dr. Niels Halama, afdelingshoofd translationele immunotherapie bij het DKFZ.

“Het gebruik van quantum computing in een werkgebied dat zo complex en belangrijk is als gepersonaliseerde kankertherapie, benadrukt het potentieel dat quantum computing biedt voor de geneeskunde en tal van andere industrieën”, vertelt prof. Raoul Klingner, directeur Research Management and Governance bij de Fraunhofer-Gesellschaft.

Simulatie versus werkelijkheid

Het team van onderzoekers van het DKFZ heeft na het uitwerken van de wiskundige principes al een aantal eerste werkzaamheden uitgevoerd met behulp van andere wereldwijd beschikbare systemen en simulatoren.

Er is echter een groot verschil tussen het werken aan een simulator met perfecte quantumbits en werken aan een echte kwantumcomputer zoals het IBM Q System One in Ehningen. “Pas bij dat laatste zie je hoe stabiel de zaken zijn op een bepaald niveau van complexiteit, waar de valkuilen zijn en wat er mogelijk is”, aldus Halama.

De onderzoekers willen de quantum computer in Ehningen nu gebruiken om hun ideeën via een toepassingsgerichte aanpak verder te ontwikkelen en vorm te geven. Het doel is om erachter te komen welke algoritmen geschikt zijn om de betreffende informatie te verwerken en hoe deze, indien nodig, kunnen worden aangepast of doorontwikkeld, maar ook hoe bijvoorbeeld foutcorrecties verder kunnen worden geoptimaliseerd.

Het Nederlands Kanker Instituut, de Universiteit van Amsterdam (UvA) en Elekta maakten enkele weken geleden bekend dat zij nieuwe AI-strategieën willen ontwikkelen om precisieradiotherapie te verbeteren. Dit is een ander voorbeeld van hoe moderne, geavanceerde, technologieën kunnen bijdragen aan de verbeterde, gepersonaliseerde, behandeling van kanker.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
Volg jij ons al?