Search
Close this search box.
Search

KlasseContact laat 450 zieke kinderen les volgen

Komend schooljaar starten 450 zieke kinderen met KlasseContact van KPN. Dit jaar volgen in totaal 1050 leerlingen hun lessen met de KPN Klasgenoot. Zo kunnen zij vanuit het ziekenhuisbed of thuis vanaf de bank alsnog aanwezig zijn op een eerste schooldag, stelt de operator.

Langdurig zieke kinderen volgen bij KlasseContact hun lessen via een laptop die verbonden is met een ICT-set in de klas, de KPN Klasgenoot. Dankzij deze techniek kunnen zieke leerlingen blijven meedoen aan de lessen en via woord en beeld met hun docenten en klasgenoten communiceren.

KlasseContact werkt drempelverlagend

De afgelopen tien jaartijd hebben ruim 3.300 scholieren via KlasseContact op afstand lessen gevolgd en door het contact met klasgenoten een rijker sociaal leven gekregen, schrijft KPN. Zo is volgens de operator uit onderzoek gebleken dat KlasseContact de drempel om terug naar school te gaan voor zieke kinderen met 81 procent heeft verlaagd.

Nederland telt circa 19.000 langdurig zieke kinderen. Naast KlasseContact biedt ook operator VodafoneZiggo op beperkte schaal de mogelijkheid lessen te volgen. Het zet hiervoor de AV1-robot in, ontwikkeld door het Noorse bedrijf No Isolation. Het doel is er voor te zorgen dat een ziek kind kan deelnemen aan activiteiten in de klas en daarbuiten.

Het robotje stuurt de beelden en geluiden rechtstreeks naar de tablet of telefoon van de zieke klasgenoot. Zo ontstaat er volgens VodafoneZiggo interactie die normaal gezien onmogelijk zou zijn, op school, maar ook tijdens speelafspraken, verjaardagen en schoolreisjes. VodafoneZiggo levert de 4G-connectie voor de zorgrobots en heeft er 20 van in bruikleen gegeven aan langdurig zieke kinderen.

Tegengaan eenzaamheid

KlasseContact is onderdeel van het KPN Mooiste Contact Fonds. Dit fonds heeft tot doel om mensen die zich eenzaam voelen weer in contact te brengen met hun omgeving. Zo lanceerde het afgelopen maart tijdens de Autismeweek samen met Stichting Papageno een muziek-app die kinderen met autisme onderling en met hun muziektherapeut moet verbinden. Stichting Papageno is opgericht door Jaap en Aaltje van Zweden. Het is de verwachting dat met de app meer kinderen met autisme (circa 190.000 in Nederland) geholpen kunnen worden dan met alleen muziektherapie.

Verder werkt het fonds van KPN samen met de Nederlandse Hartstichting. In 2017 kwamen beide partijen met een app voor kinderen met een hartaandoening. Binnen de app worden onder meer ervaringen uitgewisseld, blogs en vlogs geschreven. Verder kunnen vragen gesteld worden aan bekende experts, zoals een seksuoloog, een gezondheids- en jongerencoach. Daarnaast is er een kennisbank waarachter grondinformatie over de desbetreffende aandoening te vinden is.

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe de zorg haar toekomst implementeert? Wilt u deze mede inrichten, er invloed op uitoefenen en/of de relevante innovaties ervaren? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn na registratie gratis maar nu al beperkt beschikbaar! Dus wacht niet en 
meld u snel aan!

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
zwanger
Reinier de Graaf schaft meerdere BirthVR-brillen aan
AI ethiek Vici
Vici-beurs voor onderzoek naar ethische AI
Apple Vision Pro
Eerste operaties uitgevoerd met de Apple Vision Pro
app
Selfies helpen bij depressiedetectie
medische data
Health Data Space Amsterdam faciliteert (her)gebruik medische data
STAR-SHL
Laboratoriumgegevens op weg naar databeschikbaarheid
onderzoek
Analyse declaratiedata brengt zorg beter in beeld  
EHDS
Voorlopig politiek akkoord over EHDS
Innovatie zorgmedewerkers
Innovatie onderzoek gehandicaptenzorg, bestuurswisselingen en meer
paraatheid
Zo verhogen we onze pandemische paraatheid
Volg jij ons al?