KNMG komt met Medische App Checker

17 februari 2016
medical_apps
Apps
Nieuws
De KNMG, een federatie van zeven beroepsverenigingen, maakte in juli 2015 al bekend dat het met de Medische App Checker zou komen, om kaders te bieden voor het beoordelen van de kwaliteit van medische apps. De richtlijn  beoogt het verantwoord gebruik van medische apps door artsen en patiënten te stimuleren, door onder meer te kijken of de persoonsgegevens van patiënten voldoende beschermd zijn.

De Medische App Checker richt zich diverse categorieën medische apps: Apps die fungeren als medisch hulpmiddel;
  • Apps die het efficiënt bijhouden, opslaan en delen van informatie faciliteren (zogeheten Tracking, tracing en monitoring apps).
  • Communicatie-apps, waarmee patiënten bijvoorbeeld vragen kunnen stellen aan een zorgverlener.

De Medische App Checker biedt een uitgebreide set vragen, waarmee gebruikers  verschillende aspecten van betrouwbaarheid, kwaliteit en privacy kunnen beoordelen. De Medische App Checker moet volgens de KNMG gezien worden als een beoordelingsinstrument. Het uiteindelijk besluit over gebruik van een app ligt bij de arts zelf.

Doelgroepen Medische App Checker

De Medische App Checker is primair bedoeld voor artsen, maar kan ook van nut zijn voor ontwikkelaars en verkopers van medische apps. Voor app-ontwikkelaars is een Europese gedragscode in ontwikkeling die zich vooral richt op de privacy- en beveiligingseisen die aan medische apps worden gesteld. De conceptversie van die gedragscode is al gepubliceerd.

De Medische App Checker wordt aangeboden in pdf-vorm en biedt kaders voor het beoordelen van de kwaliteit van medische apps en beoogt het verantwoord gebruik door artsen en patiënten te stimuleren.

De Medische App Checker bestaat uit drie fases. De eerste check biedt kaders voor het gericht zoeken naar een geschikte medische app voor gebruik door patiënten, artsen of mantelzorgers. De tweede check moet helpen bij het beoordelen van de betrouwbaarheid en de kwaliteit van een medische app vóór het downloaden. De derde check helpt, na het downloaden van de app, bij het beoordelen van de bescherming van persoonsgegevens.

Omdat de KNMG op Europees niveau meewerkt aan ontwikkelingen op het gebied van “mobile health”, is van de Medische App Checker ook een Engelstalige versie beschikbaar.