Search
Close this search box.
Search

KNMP wil geen papieren recepten voor opiaten meer

Apothekersorganisatie KNMP vindt dat het papieren recept voor geneesmiddelen, en in het bijzonder opiaten, moet verdwijnen. Dit stelt voorzitter Gerben Klein Nulent van de apothekersorganisatie. Volgens Klein Nulent kleven hier teveel risico’s aan.

“Het papieren recept is niet meer van deze tijd en bovendien zeer makkelijk na te maken. Bij opiaten kunnen dan ongewenste effecten optreden. Dit is te voorkomen met veilig elektronisch berichtenverkeer tussen voorschrijver en de apotheker”, zei Klein Nulent over de kwestie in een recente uitzending van Radar.

In het televisieprogramma werd zichtbaar hoe een journalist met verborgen camera bij een aantal Nederlandse apotheken de zware pijnstiller oxycodon meekreeg dankzij een vervalst recept.

De KNMP stelt al langer vast dat het huidige systeem niet waterdicht is. De apothekersorganisatie is zich bewust van de problematiek nu volgens cijfers van de IGJ blijkt dat er vaker vervalsingen worden ontdekt. Daarom komt de KNMP met voorstellen. “Het definitief uitbannen van het papieren recept helpt”, stelt Klein Nulent. “Hierover gaan we in gesprek met de voorschrijvers.”

“Blijf vooral alert”

Klein Nulent pleit voor een voortvarende aanpak. “Naar schatting verloopt 90 tot 95 procent van de recepten nu al elektronisch. Het gaat nu om de laatste 5 tot 10 procent. Zeker in het geval van opiaten zijn elektronische recepten van belang. Een middel als oxycodon wordt in Nederland steeds vaker voorgeschreven, 2,1 miljoen keer in 2017. Dankzij de technologische vooruitgang kunnen we zorgen dat voorschrijven en afleveren van opiaatrecepten veilig gebeurt.”

Klein Nulent roept de eigen beroepsgroep op alert te zijn en te blijven. “De gemiddelde apotheker heeft een goed ontwikkeld niet-pluisgevoel, maar er kunnen altijd situaties zijn dat een recept tussendoor glipt. Het blijft mensenwerk.”

Veilige, persoonsgerichte zorg

De KNMP kwam onlangs nog in het nieuws nadat de NOS berichtte over slecht samenwerkende informatiesystemen in de zorg. De KNMP benadrukte in reactie daarop de noodzaak van snelle verandering van de huidige situatie.

Klein Nulent onderstreepte toen ook het belang van een veilige uitwisseling van medische gegevens. “Met actuele medicatiegegevens van de patiënt kunnen apothekers goede persoonsgerichte zorg leveren. Het delen van juiste gegevens vanuit de apotheken met voorschrijvers verhoogt de patiëntveiligheid en voorkomt onnodige ziekenhuisopnames.”

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Wilt u ook meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, maar aanvragen gaan erg snel. Dus wacht niet te lang en 
meld u aan want vol is helaas echt vol! (Groepen aanmelden via events@icthealth.nl)

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
Volg jij ons al?