Search
Close this search box.
Search

Koen bestuurt exoskelet met hersensignalen

Op vrijdag 19 augustus 2022 demonstreerde Koen van Zeeland tijdens de MARCH-experience het nieuwste exoskelet: de MARCH VII. Koen, in het dagelijks leven uitvoerder bij Circet, heeft sinds negen jaar een dwarslaesie en helpt het design team met het verbeteren van dit exoskelet. Het publiek was onder de indruk van de mogelijkheden van de nieuwe MARCH. Even was er zelfs ongeloof in de zaal én bij Koen zelf, toen hij uitgedost met elektroden op zijn hoofd het exoskelet aanstuurde en er zo in slaagde om een stukje te lopen.

Het team van MARCH is hun exoskelet voortdurend aan het verbeteren. Het wordt ieder jaar gebruiksvriendelijker, slimmer en sneller. Tijdens de demonstratie van het nieuwste model, MARCH VII, was het publiek onder de indruk van de nieuwe mogelijkheden. Waar het exoskelet vroeger nog moest worden voorgeprogrammeerd, kan het nu dankzij twee Real Sense camera’s in de benen zelf lopen. Het vorige prototype had nog maar één zo’n camera en moest regelmatig even stoppen om de situatie in te schatten. Dit keer kon Koen echter ‘gewoon’ over hindernissen lopen die door het publiek werden gekozen.

Gebruiksvriendelijkheid

Wereldwijd zijn meerdere teams bezig met het ontwikkelen met exoskeletten. Iedereen heeft daarbij zijn eigen focus. Zo zijn er bijvoorbeeld exoskeletten die alleen ingezet worden voor zwaar werk en bijvoorbeeld een bouwvakker van extra spierkracht voorzien. Dat zijn statische skeletten die een uitkomst kunnen zijn op de werkvloer. Hiernaast worden dynamische exoskeletten ontwikkeld voor mensen met een dwarslaesie, waarbij er steeds andere invalshoeken zijn. Een voorbeeld is de cloudwalker, waarbij het team van Erasmus MC, Rijndam en TU Delft, zich vooral concentreert op het creëren van een lichtgewichtexoskelet.

De visie van het PROJECT MARCH is om  met technologie de kwaliteit van mensen met een dwarslaesie te verbeteren. Het doel van het MARCH team is vooral dat mensen op termijn het exoskelet mee naar huis kunnen nemen en daar daadwerkelijk kunnen gebruiken. Gebruiksvriendelijkheid is daarom een essentiële invalshoek bij de ontwikkeling.

Brein stuurt exoskelet aan

Een grote stap voorwaarts tijdens de demonstratie was het feit dat Koen het exoskelet een tijdje met zijn hersens aanstuurde. Uitgerust met elektroden op zijn hoofd lukte het hem om met hersensignalen de MARCH VII een stukje vooruit te laten lopen. Het publiek hield de adem in bij dit sterk staaltje innovatie en ook Koen was erg onder de indruk, omdat hij voor het eerst in negen jaar weer benen aan kon sturen door het ‘commando’ lopen aan zijn lichaam te geven. Al bij al een prachtige demonstratie die naar meer smaakt en iedereen benieuwd maakt naar de innovaties van volgend jaar.  

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?