Search
Close this search box.
Search

Koploperproject Treant, Centrale Huisartsendienst Drenthe

Centrale Huisartsendienst Drenthe (CHD) en Treant Zorggroep zijn een nieuw koplopersproject voor betere digitale gegevensuitwisseling in de spoedzorg begonnen. De huisartsendienst maakt sinds kort gebruik van een digitale verwijzing om patiënten van de huisartsenpost (HAP) naar de Spoedeisende hulp (SEH) van Treant Zorggroep te verwijzen. Patiënten hoeven niet meer met een papieren verwijzing op pad. De SEH is beter voorbereid op de komst van de patiënt en kan zo sneller de juiste zorg te kunnen verlenen.

Door de invoering van de digitale verwijzing van CHD naar Treant Zorggroep, wordt een patiënt automatisch in het informatiesysteem op de Spoedeisende hulp getoond. SEH-zorgverleners kunnen zich hierdoor beter voorbereiden op de komst van de patiënt en zo sneller de juiste zorg verlenen. Daarnaast vindt er slechts eenmalig administratie plaats op de huisartsenpost en verdwijnt de papieren verwijzing. Het koploperproject maakt het proces voor zowel patiënt als zorgverlener efficiënter.

Met Spoed Beschikbaar

De realisatie van de digitale gegevensuitwisseling tussen CHD en Treant Zorggroep wordt ondersteund vanuit het landelijke programma Met spoed beschikbaar. Dit programma helpt zorgverleners in de acute zorg met de realisatie van digitale uitwisseling van gegevens. In het programma werken de landelijke branche- en beroepsorganisaties van spoedzorgaanbieders, Patiëntenfederatie Nederland, het ministerie van VWS, Zorgverzekeraars Nederland, VZVZ en Nictiz samen. Door betere gegevensuitwisseling worden zorgverleners beter ondersteund in hun werk, waardoor de patiënt sneller de juiste zorg ontvangt.

Trea Sandjer, SEH-arts en medisch manager bij Treant Zorggroep stelt nu al de voordelen van de digitale manier van verwijzen te ervaren. “Het is een stuk sneller, efficiënter en patiëntvriendelijker. Wij zijn er als SEH erg blij mee.”

Eerder koploperproject

Het aantal koploperprojecten van Met Spoed beschikbaar groeit geleidelijk. Eerder in juli lieten huisartsencoöperatie De Slochterkring, het Martini Ziekenhuis en het Ommelander Ziekenhuis Groningen weten in een koploperproject samen de digitale uitwisseling van gegevens tussen de huisartsen en de Spoedeisende hulp (SEH) te versnellen. De deelnemers willen de Professionele Samenvatting (PS) van de huisarts digitaal kunnen inzien op de SEH om zo sneller over relevante medische informatie te beschikken. ICT-leveranciers Promedico VDF en ihomer zijn betrokken om dit technisch te realiseren.

Het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) Zuidwest-Nederland begon eerder dit jaar al met een koploperproject. Het liet in mei weten de komende tijd twee nieuwe koploperprojecten op te pakken in het kader van het landelijke programma Met spoed beschikbaar: de uitwisselingen tussen de RAV Zuid-Holland Zuid met een betrokken SEH in Zuid-Holland Zuid en tussen de meldkamer ambulance en de huisartsenposten in Rotterdam-Rijnmond.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?