Search
Close this search box.
Search

Kort zorgnieuws: Hackathon toolkit; mijnMCL vernieuwd; Geboorteaangifte digitaal, en meer

Wekelijks ontvangt de redactie van ICT&health vele persberichten en nieuwsartikelen. Die zijn niet allemaal geschikt voor een volledig nieuwsbericht. Daarom zetten wij een aantal kleinere berichten bij elkaar in een wekelijks overzicht. De onderwerpen van de berichten in dit overzicht kunnen uiteenlopen, maar ze hebben allemaal betrekking op digitale ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

Deze week in het kort zorgnieuws aandacht voor de digitale geboorteaangifte in het JBZ, een toolkit voor het organiseren van hackathons voor de zorg, een nieuwe versie van mijnMCL, de 35e PGO deelnemer die het MedMij label behaalt en het internationaal delen van data voor gezondheidsonderzoek.

Digitale geboorteaangifte bij JBZ

In de gemeente Den Bosch zijn het afgelopen jaar vier op van de vijf geboorten digitaal aangegeven. Die populariteit heeft het college van die stad doen besluiten dat de geboorteaangiften vanuit het Jeroen Bosch Ziekenhuis voortaan ook digitaal gedaan worden. Het collegebesluit betekent ook dat het geboorteloket in het Jeroen Bosch Ziekenhuis na de coronapandemie niet meer heropend wordt.

Vroeger, tot 1 januari 2020, moest een geboorteaangifte bij wet altijd fysiek plaatsvinden bij een ambtenaar van de burgerlijke stand. Sinds ruim een jaar geldt die wettelijke verplichting niet meer en mag het proces ook digitaal geregeld worden. Dat bleek in Den Bosch meteen een doorslaand succes.

Hackathon toolkit voor de zorg

Om de zorg toekomstbestendig te maken, moeten we slimme oplossingen verzinnen voor ingewikkelde vraagstukken. Een hackathon kan daar een bijdrage aan leveren. Die worden vaak ingezet om in een soort snelkookpan-omgeving, onder druk, in korte tijd tot nieuwe ideeën te komen voor een afgebakend probleem.

De vraag is natuurlijk hoe je zo’n hackathon organiseert, wat er allemaal bij komt kijken en waar je aan moet denken. De Stichting Health Challenges Nederland heeft daarvoor nu een toolkit gemaakt. Daarmee kan stapsgewijs een hackathon georganiseerd worden.

Data-uitwisseling gezondheidsonderzoek

Gezondheidsonderzoek is cruciaal voor iedereen en het delen van gegevens is essentieel voor succes. In het rapport “International sharing of personal health data for research” pleiten de Europese academienetwerken ALLEA, EASAC en FEAM voor een internationale uitwisseling van persoonlijke gezondheidsinformatie voor onderzoek.

Het verzamelen en combineren van gezondheidsgegevens is van fundamenteel belang voor de vooruitgang van medisch onderzoek, het verminderen van ongelijkheden op gezondheidsgebied en het verbeteren van ziektediagnose en -behandeling.

Nieuwe versie mijnMCL

Deze week zijn de desktopversie en de app (“Mychart”) van MCL (Medisch Centrum Leeuwarden) geüpdatet. De belangrijkste wijziging is de nieuwe menustructuur en opmaak. Via het hoofdmenu van mijnMCL zijn alle onderdelen overzichtelijk te vinden.

Op de startpagina staat, net als eerder, een overzicht van openstaande vragenlijsten, berichten, uitslagen, nieuwe afspraken etc. Sinds deze week dus in een andere opmaak. De rest van mijnMCL is vrijwel hetzelfde gebleven.

MedMij-label voor PGO Spreekuur Topicus

De persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) Spreekuur.nl van Topicus heeft het MedMij-label gehaald. Daarmee telt, na de toetreding van Spreekuur.nl, MedMij nu 35 PGO deelnemers. MedMij is de Nederlandse standaard voor het veilig uitwisselen van gezondheidsgegevens tussen een zorggebruiker en de zorgverleners en gezondheidsprofessionals. Alle partijen die aan MedMij voldoen, mogen het MedMij-label gebruiken en voldoen aan de hoge eisen van MedMij.

Tot zover het kort digitaal zorgnieuws van deze week. Tips, suggesties of persberichten kunnen per mail gestuurd worden naar redactie@icthealth.nl. Check ook de blogs van onze redactieraad en gastauteurs.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
digitale veerkracht kort zorgnieuws
Digitale veerkracht, Kennispartner UMCU, bestuurswisselingen en meer
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Volg jij ons al?