Search
Close this search box.
Search

Kort zorgnieuws: Malware; nominatie Thuisarts; uitbreiding apotheek.nl, en meer

Ook deze week ontving de redactie van ICT&health vele persberichten en nieuwsartikelen. Die zijn niet allemaal geschikt voor een volledig nieuwsbericht. Daarom zetten wij een aantal kleinere berichten bij elkaar in een wekelijks overzicht. De onderwerpen van de berichten in dit overzicht kunnen uiteenlopen, maar ze hebben allemaal betrekking op digitale ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

Dit keer in het kort zorgnieuws aandacht voor een oude malware variant die teug is van weggeweest en nu ook de zorgsector treft. Verder ook aandacht voor een uitbreiding van apotheek.nl, de nominatie voor website van het jaar voor thuisarts.nl en de eerste consultatie van de HIR-profielen Geboortezorg.

Emotet malware treft nu ook zorgsector

Malware variant Emotet is na een aantal jaren afwezigheid weer terug. Deze keer richt deze malware zich ook op de zorgsector. Emotet is al door een aantal Nederlandse ziekenhuizen waargenomen. Tot besmettingen is het tot nu toe volgens Z-CERT nog niet gekomen.

Emotet verspreidt zichzelf via bijlages in e-mail, zoals PDF’s, Word documenten of links naar Word documenten. De malware verschijnt soms ook in een Nederlandse e-mail met COVID-19 gerelateerde onderwerpen. Op geïnfecteerde computers worden de contactlijsten van de gebruikers gebruikt voor de verdere verspreiding van de malware. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van bestaande e-mails van de gebruiker om geloofwaardiger over te komen.

Thuisarts.nl genomineerd

Voor de derde keer is thuisarts.nl genomineerd voor de verkiezing ‘Website van het Jaar’, in de categorie gezondheid. In 2016 en 2018 riepen de bezoekers de site al uit tot populairste site in zijn segment.

Thuisarts.nl heeft inmiddels meer dan vijf miljoen bezoeken per maand. In totaal zijn op de site meer dan 1.200 teksten en 200 video’s te vinden met betrouwbare gezondheidsinformatie. Alle informatie is gebaseerd op wetenschappelijke richtlijnen van huisartsen, medisch specialisten en de GGZ.

Uitbreiding voor Apotheek.nl

Apotheek.nl heeft 60 medicijnteksten uitgebreid met specifieke informatie over het gebruik bij morbide obesitas en bariatrische chirurgie. Speciaal daarvoor is een nieuwe rubriek opgezet; ‘Mag ik dit medicijn gebruiken als ik ernstig overgewicht heb of een maagverkleining heb gehad?’.

De informatie is toegevoegd aan de teksten van een aantal antibiotica, antitrombotica, antidepressiva, opiaten en NSAID’s. “Een multidisciplinaire werkgroep selecteerde de eerste 60 geneesmiddelen met prioriteit. Deze werkgroep bestaat uit van ziekenhuisapothekers, openbaar apothekers, huisartsen, internist-endocrinologen en bariatrisch chirurgen”, aldus Maaike de Wit, apotheker en projectleider bij de KNMP.

Consultatie FHIR-profielen Geboortezorg

Nictiz heeft de consultatie voor de FHIR-profielen voor de landelijke informatiestandaard voor geboortezorg geopend. Met deze profielen sluit Nictiz aan bij landelijke standaarden voor gegevensuitwisseling, zoals Basisgegevensset Zorg (BGZ) van Registratie aan de Bron en Persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) van Medmij.

Een eerste versie voor publieke consultatie van de FHIR profielen is nu gepubliceerd op Simplifier. Daarnaast is een FHIR Implementation Guide beschikbaar. De consultatie opent op vrijdag 10 september en sluit op vrijdag 30 oktober 2020.

Tot zover het kort digitaal zorgnieuws van deze week. Tips, suggesties of persberichten voor dit zorgnieuws overzicht kunnen per mail gestuurd worden naar redactie@icthealth.nl. Check ook de blogs van onze redactieraad en gastauteurs.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
diabetestools
Digitale diabetestools bieden te weinig klinische voordelen
Volg jij ons al?