Search
Close this search box.
Search

Kort zorgnieuws: Subsidieregeling ZonMW; Kennisagenda ‘Samen gezond leven’, en meer.

Tussen de vele persberichten en nieuwstips die wij deze week ontvingen zaten er ook weer een aantal die te klein zijn om er een volledig nieuwsbericht van te maken. Een selectie van die berichten zetten we bij elkaar in een wekelijks zogenoemd 'kort zorgnieuws' overzicht. De onderwerpen van de berichten in dit overzicht kunnen uiteenlopen, maar ze hebben allemaal betrekking op digitale ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

Deze week in het kort zorgnieuws aandacht voor de verlenging van de subsidietermijn voor implementatie- en opschalingscoaching van ZonMw en en de kennisagenda ‘Samen Gezond Leven’. Daarnaast een oproep voor deelnemers aan het actieonderzoek ‘Informatieveilig gedrag’ en de invoering van digitale recepten in het Amphia Ziekenhuis.

Subsidietermijn coaching zorginnovatoren

Door de coronacrisis is de aanvraagtermijn voor de subsidieregeling voor coaching van zorginnovatoren die hun innovatie willen implementeren en opschalen verlengd tot 30 juni 2020, 14u00. De subsidie wordt beschikbaar gesteld door ZonMw en heeft als doel een een bijdrage te leveren aan het beter en sneller implementeren en opschalen van goede zorginnovaties.

Ondanks het feit dat (e-health) innovaties vaak veelbelovend zijn, lijkt opschaling van deze innovaties langzaam – en soms zelfs helemaal niet – plaats te vinden. Met deze subsidieregeling wil VWS eraan bijdragen dat de beste zorginnovaties breed en snel binnen de Nederlandse zorg geïmplementeerd kunnen worden.

Kennisagenda ‘Samen gezond leven’

Onlangs heeft staatsecretaris Paul Blokhuis van VWS de kennisagenda ‘Samen Gezond Leven’ in ontvangst genomen. Deze richt zich op een gezonde leefstijl en het voorkomen van leefstijlgerelateerde aandoeningen. De aanbevelingen in de agenda richten zich op cruciale randvoorwaarden om de beleidsambities op het gebied van preventie en een gezonde leefstijl te realiseren.

Hiervoor is het nodig dat kennis wordt ontwikkeld en gebruikt op terreinen zoals bijvoorbeeld governance en bekostiging van preventie. Maar ook hoe een gezonde leefomgeving kan worden ingericht en op welke wijze digitale innovaties een bijdrage kunnen leveren.

Actieonderzoek ‘Informatieveilig gedrag’

Actiz is een van de mede opdrachtgevers voor het door VWS gesubsidieerde project ‘Informatieveilig gedrag’. Na een flinke aanloop kan het project nu starten. Daarvoor is een team van deskundigen samengesteld. Zij beschikken over expertise omtrent gedragsverandering, informatieveiligheid en implementatie.

In elke sector is ruimte voor één of twee trajecten in een zorgorganisatie. Daarom is Actiz op zoek naar pilotorganisaties die mee willen werken aan dit actie-onderzoek. De looptijd is afhankelijk van het probleem en de gekozen interventie. Reageren kan t/m 22 juni 2020. Details staan in dit document (pdf-download) en voor vragen kunt u contact opnemen met [email protected]

Digitaal recept bij Amphia

Met ingang van 2 juni heeft het Amphia ziekenhuis de papieren recepten vervangen door de digitale variant. De recepten worden nu door de arts of specialist direct doorgestuurd naar de apotheek van de patiënt. Die kunnen tijdens het ziekenhuisbezoek aangeven bij welke apotheek zij ingeschreven staan.

Wanneer een patiënt de gekozen apotheek achteraf wil wijzigen, kan dat door contact op te nemen met het secretariaat van de afdeling die bezocht is.

Tot zover het kort digitaal zorgnieuws van deze week. Tips, suggesties of persberichten voor dit zorgnieuws overzicht kunnen per mail gestuurd worden naar [email protected]. Check ook de blogs van onze redactieraad en gastauteurs.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?