Search
Close this search box.
Search

KPN ontwikkelt app voor autistische kinderen met Stichting Papageno

Het KPN Mooiste Contact Fonds en de Stichting Papageno gaan samenwerken bij de ontwikkeling van een app waarmee kinderen met autisme onderling en met hun muziektherapeut verbonden kunnen worden. Het Mooiste Contact Fonds van KPN stelt zo bij te willen dragen aan het doel van Stichting Papageno om meer kinderen met autisme uit hun isolement te halen.

Nederland telt volgens de Nederlandse Vereniging voor Autisme 190.000 mensen met autisme. Veel kinderen met autisme vinden het moeilijk om zelf initiatief te nemen tot sociaal contact. Door middel van muziektherapie bereikt Stichting Papageno al 20 jaar kinderen met autisme, met als doel ze nieuwsgierig te maken en te motiveren tot dat moeilijke sociale contact.

Volgens Aaltje van Zweden – van Buuren, medeoprichter en voorzitter van de Stichting Papageno, zijn kinderen met autisme meer dan gemiddeld eenzaam. “Met muziektherapie kunnen we deze kwetsbare groep bereiken want muziek stimuleert sociale vaardigheden, geeft zelfvertrouwen en helpt om jezelf te laten zien.”

App helpt meer kinderen

Het is de verwachting dat met de app meer kinderen met autisme geholpen kunnen worden met muziektherapie. Met deze therapie en therapeuten én met een online platform waarmee ze makkelijker met elkaar in contact kunnen treden. van Zweden – van Buuren: “Dat zorgt voor verbinding, ook op afstand, en maakt de samenwerking met het KPN Mooiste Contact Fonds zeer waardevol.” Behalve met het ontwikkelen van de app zal het KPN Mooiste Contact Fonds de Stichting Papageno ondersteunen met een financiële bijdrage waarmee 150 kinderen muziektherapie kunnen volgen.

Mooiste Contact Fonds

Het KPN Mooiste Contact Fonds is in 2007 door KPN opgericht als een onafhankelijke stichting met als doel eenzaamheid in Nederland te helpen bestrijden en een bijdrage te leveren aan het voorkomen van sociaal isolement.  Dat gebeurt door projecten te ondersteunen met de inzet van mensen, middelen en geld. Een belangrijk voorbeeld is het voor zieke kinderen faciliteren dat zij op afstand toch klassikaal les kunnen volgen.

Samenwerking met Hartstichting

Verder heeft KPN samengewerkt met de Nederlandse Hartstichting aan een app voor kinderen met een hartaandoening. De app werd in november 2016 gepresenteerd op een jaarlijks benefiet van het KPN Mooiste Contact Fonds.

In Nederland hebben ongeveer 9000 jongeren tussen de 12 en 18 jaar een aangeboren hartafwijking, vaak met grote impact op het dagelijks leven. De Hartstichting vult de app met informatie en nieuws. De app biedt verder een platform voor gebruikers om berichten, tips, blogs en vlogs uit te wisselen. KPN kondigde de samenwerking in maart van 2016 aan.

De Hartstichting heeft ook twee apps die helpen met informatie over reanimeren en het gebruik van een AED. Een daarvan is een gamification-versie voor kinderen.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Innovation Partner
Door
Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?