Landelijk Schakelpunt of Whitebox? - Nieuwsoverzicht van 11 september

4 januari 2016
white_box_3
Apps
Nieuws

Landelijk schakelpunt of Whitebox?

Guido van 't Noordende start deze week met het pilotproject Whitebox, dat is een alternatief voor het landelijk schakelpunt. Van 't Noordende is onderzoeker aan de UvA met als aandachtsgebied privacy en beveiliging. Van 't Noordende op de site van de UvA:"Het EPD werd gepresenteerd als een systeem waar de gegevens decentraal staan. Maar hoe werkt een decentraal landelijk uitwisselingssysteem, en hoe veilig is het? [...] Als huisarts moet je dus volstrekt op het LSP vertrouwen. Zo ontwerp je geen architectuur die bedreigingen uitsluit. Voor mij volstaat een systeem niet waarbij op één centraal punt voor alle verzoeken wordt vertrouwd."  De Whitebox is een klein computerkastje dat in de huisartsenpraktijk geplaatst wordt. De Whitebox is eigendom van de arts. Via een beveiligde verbinding kan de Whitebox medische gegevens delen met de huisartsenpost en met specialisten in het ziekenhuis. Het gaat hierbij  om gerichte autorisatie, op kleine schaal. 

Erasmus start proef met chemo thuis

Erasmus MC heeft aangekondigd dat ze starten met een proef waarbij patiënten met de ziekte van Kahler (multipel myeloom), hun chemokuur thuis kunnen krijgen. Hierdoor kan de kwaliteit van het leven van deze patiënten enorm stijgen, want nu brengen ze veel tijd door in het ziekenhuis. Daarnaast moeten de patiënten vaak ver reizen om de kuur toegediend te krijgen. De proef past goed in de verschillende ontwikkelingen in de zorg, waarbij het ideaal is dat mensen zoveel mogelijk thuis behandeld kunnen worden. Lees het hele artikel hier 

De Razer Nabu Smartband komt er (eindelijk) aan!

Razer komt nu eindelijk door met haar Nabu Smartband. Deze wearable werd al in januari 2014 aangekondigd en gaat vanaf 15 september in de voorverkoop. De levering start dan in oktober. Met de Nabu kan je verschillende zaken van jezelf meten: hoeveel en hoe ver je hebt gelopen, het aantal verbrande calorieën, hoe lang je hebt geslapen en het aantal minuten dat je actief bent. Grappig detail: je kan data uitwisselen met andere Nabu-dragers, door elkaar de hand te schudden. Dat Nabu van origine uit de Gamewereld komt, is goed te zien aan hun site.

Bewegingsmeter effectief voor longpatiënten en diabetici

Veel longpatiënten en diabetici komen niet aan hun dagelijkse beweging. Ze zijn benauwd of hebben last van overgewicht. Kan een bewegingsmeter hierbij helpen? Dat vroegen Sanne van der Weegen en Renée Verwey zich af. Daarom deden zij voor hun promotie een evaluatieonderzoek bij 24 huisartsenpraktijken. 

Tool

Om de deelnemers in beweging te krijgen, is er een speciale tool ontwikkeld. Die tool bestaat uit een bewegingsmeter en een online coaching systeem. De bewegingsmeter is draadloos verbonden met een smartphone. Naast het gebruik van de tool, kregen de deelnemers ook extra begeleiding. Om vast te stellen wat het effect van de tool was, hebben de onderzoekers getest met verschillende controlegroepen. 

11 minuten

Renée Verwey: "Gemiddeld gingen mensen die de tool gebruikten 11 minuten per dag meer bewegen. Dat was direct na afloop van de interventie 12 minuten en 3 maanden erna 11 minuten. De interventie duurde een half jaar. De 11 minuten is het significante verschil tussen een groep van circa 60 deelnemers die de tool gebruikten en een vergelijkbare groep die 'gewone zorg' kregen van de praktijkondersteuner. Een derde groep kreeg wél de extra begeleiding, maar dan zonder de tool. Die groep ging niet meer bewegen. De tool blijkt dus het krachtigste element van de gecombineerde interventie." U vindt het volledige persbericht op de site van de Universiteit van Maastricht.  Wilt u de onderzoeken zelf lezen? Dat kan, u vindt de proefschriften hier.

App helpt jongeren tandenpoetsen

Kees van Kooten schreef ooit al dat hij "Weleens een hartig woordje met die jongeman die zijn tanden zo slecht poetste wilde spreken," daarbij verwijzend naar zichzelf in zijn jonge jaren. Goed poetsen blijft voor veel jongeren lastig. Een App kan helpen, zo blijkt uit een Brits onderzoek. De Britse tandarts Underwood stelde vast dat er nog geen onderzoeken waren gedaan naar de invloed van Apps op het gedrag van jongeren. Hij benaderde daarom gebruikers van de App Brush DJ. Deze App zoekt muziek op de telefoon of uit de cloud op en speelt die 2 minuten af - de tijd die nodig is om goed te poetsen. Simpel en doeltreffend. Van de 189 respondenten gaf 70% aan dat hun tanden schoner voelden sinds ze de App gebruikten. 88% gaf aan dat ze hun tanden langer poetsen dankzij de App. U vindt het hele artikel in de British Dental Journal (betaalde download). (Binnenkort kunt u uw reacties onder de artikelen zetten. Heeft u tot die tijd aanvullingen of correcties? Mail dan de redactie)