Leefstijl programma en webapp tegen hart- en vaatziekten

22 oktober 2020
Gezond-Leven
Apps
Nieuws

Deelname aan het leefstijl programma en het gebruik van de webapp is gratis. Elke deelnemer kan binnen het programma zijn eigen targets bepalen, gebaseerd op zijn of haar mogelijkheden. De data die via de webapp verzameld wordt, gaat ingezet worden om het leefstijl programma verder door te ontwikkelen.

Drijvende kracht achter het programma is het Nederlandse Hart Netwerk. Daarin werken huisartsen, ambulancediensten en de vier ziekenhuizen samen aan de verbetering van de hartzorg in de regio Zuidoost-Brabant. “Doordat wetenschappers van de TU/e nu aansluiten bij dit project, ontstaat er een enorme potentie. Die wetenschappers onderzoeken hoe we mensen kunnen helpen bij het verbeteren van hun leefstijl", aldus hoogleraar en cardioloog prof. dr. Lukas Dekker van het Catharina Ziekenhuis.

Gezondere leefstijl

Ongezonde voeding en weinig bewegen zijn twee belangrijke risicofactoren voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Uit onderzoek is gebleken dat je door gezond te leven een groot deel van deze hart- en vaatziekten kunt voorkomen. En dat is precies waar het online leefstijl programma en webapp aan kunnen bijdragen.

"Kan je 100 meter lopen op een dag, dan daagt het programma je uit om elke keer letterlijk een stapje verder te gaan. Door middel van motiverende berichten en leefstijl uitdagingen activeren we mensen om aan de slag te gaan en vooral: aan de slag te blijven", vertelt universitair hoofddocent TU/e en cardioloog dr. Hareld Kemps van het Maxima MC.

Om het project te laten slagen is de input van deelnemers aan het leefstijl programma van groot belang. "Met deze informatie zullen we blijven ontwikkelen om zo tot een steeds beter op de patiënt toegepast programma voor leefstijl verandering te komen", aldus Kemps.

Details over het leefstijl programma en de webapp zullen op dinsdag 27 oktober tijdens het online event 'SAMEN GEZOND | binnen de hartzorg’ onthuld worden. Na afloop van dit evenement krijgen deelnemers de toegang tot het programma.

Onderzoek van het Amsterdam UMC toonde begin 2019 al aan dat online coaching een bijdrage levert aan het beperken van risico's op hart- en vaatziekten.