Search
Close this search box.
Search

Leefstijlcentrum zet e-health in voor leefstijlinterventie op maat

Op 3 juli hebben onderzoeksinstituut TNO en het Leidsch Universitair Medisch Centrum (LUMC) hun handtekeningen gezet onder de programmaovereenkomst voor het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde (NILG). Dit centrum gaat zich richten op veranderen van leefstijlgedrag om zo een focus te leggen op het vermijden van ziekten(kosten) door preventie. E-health moet onderdeel worden van een combinatie van instrumenten. Allereerst worden de pijlen gericht op diabetes.

Vanuit de grondgedachte dat verandering van leefstijl door onder meer leefstijlinterventie een van de belangrijkste bouwstenen is in de genezende zorg van morgen, willen TNO en LUMC met het NILG bijdragen aan de omslag van ziekte en zorg, naar gezondheid en gedrag. Een gezonde leefstijl kan al voldoende zijn om te genezen van veelvoorkomende leefstijlziektes zoals hart- en vaatziekten of diabetes type 2. Digitale en e-health instrumenten kunnen hier ook een rol in spelen, bijvoorbeeld door continue glucose meting. Het Diabetes Fonds is de eerste partner van het innovatiecentrum en kent een bedrag toe van 350.000 euro.

Het NILG heeft als doel de maatschappelijke en economische impact van leefstijl-geneesbare ziekten in de komende 10 jaar te beperken door de zorg voor leefstijl-geneesbare ziekten te veranderen van ‘care’ naar ‘cure’, en van spreekkamer naar huiskamer, vertelt Suzan Wopereis, Senior Scientist bij TNO: “Het uitgangspunt is dat dit gebeurt binnen een omgeving die de patiënt helpt regie over eigen gezondheid te nemen en te houden, 365 dagen per jaar. Hiervoor is een transformatie nodig in de zorg, maar ook in het bedrijfsleven (de zorgeconomie), in het lokale, regionale en landelijke beleid voor gezondheid en welzijn. En last but not least, bij de patiënt zelf.”

E-health onderdeel gepersonaliseerde aanpak

Om de transitie van ‘care naar cure’ te realiseren, gaat het NILG samen met partners innovaties ontwikkelen die passen in een gepersonaliseerde benadering die medicatie, gedragsverandering en e-health combineren met leefstijl.” Het NILG werkt aan een systeemverandering door integratie van onderzoek en implementatie en intensieve samenwerking tussen burgers, gezondheidszorg, bedrijfsleven en overheid. Daarnaast ontwikkelt het NILG onderwijsaanbod voor zorgverleners en burgers op het gebied van leefstijl en ziekte.

Het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde richt zich als eerste op diabetes type 2 in Nederland. Het Diabetes Fonds is de eerste partner en kent het instituut een bedrag toe van 350.000 euro. Rens Vandeberg, adjunct directeur Diabetes Fonds: ‘Met onze investering worden onderzoeksprojecten opgestart die meer inzicht geven in hoe leefstijlinterventies de ziektelast van mensen met diabetes type 2 kunnen verminderen en hoe de ziekte kan omkeren. Daarnaast wordt het geld geïnvesteerd in projecten die meer inzicht moeten geven in hoe we mensen met diabetes type 2 het beste kunnen ondersteunen naar een gezondere leefstijl.’

Leefstijl interventies nuttig voor preventie

Dat leefstijlinterventies ingezet kunnen worden ter voorkoming van gezondheidsklachten is volgens het LUMC evident. Leefstijl omvat het geheel van voeding, beweging, ontspanning en slaap en is van groot belang om gezond te zijn en gezond te blijven. Maar dat leefstijlinterventies ook effectief ingezet kunnen worden voor herstel of behandeling van aandoeningen is minder bekend, terwijl serieuze indicaties hiervoor al lang bestaan.

Op het gebied van diabetes gebeurt dit bijvoorbeeld via serious gaming. Het Maxima Medisch Centrum en de TU Eindhoven (Tu/e) onderzoeken onder 400 mensen met diabetes in hoeverre serious gaming hen kan helpen bij leefstijlverandering. Ook wordt er gekeken of het digitale bordspel SugarVita kan voorspellen welk effect voeding, beweging, stress en ingenomen medicatie hebben op iemands bloedsuiker.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?