Leidse multidisciplinaire samenwerking voor personalised therapeutics

3 april 2017
Nieuws
De ontwikkeling van medicijnen gaat een sneltempo verder. Dat komt met name door biomarkers, stoffen die een bepaalde biologische toestand aangeven en het mogelijk maken om meer behandelingen op maat te bieden, zo stelt het LUMC in een persbericht over de samenwerking. Onderzoek op het gebied van ‘personalised drug therapy’ is complex en vereist een multidisciplinaire aanpak.

Multidisciplinaire aanpak

Juist deze multidisciplinaire aanpak moet het Leiden Network for  Personalised Therapeutics bieden. In Leiden werken meerdere gerenommeerde onderzoeksinstanties aan het realiseren van behandelingen op maat. Om de kans op slagen zo groot mogelijk te maken, gaat het LUMC met partners samenwerken in het LNPT. Het LNPT brengt onderzoekers en klinische medici bij elkaar die beiden werken aan ‘personalised therapeutics.’

Bij de aftrapbijeenkomst op maandag 3 april presenteerden meerdere leden van het LNPT-netwerk hun onderzoeksprojecten op het gebied van personalised therapeutics. Hoofdspreker Prof. Dick Weinshilboum van de Mayo Clinic in de VS praatte over zijn onderzoek en zijn activiteiten binnen de Center for Individualized Medicine, dat deel uitmaakt van de Mayo Clinic. Hier werken  ruim 3300 medici, onderzoekers en wetenschappers samen. Het is een van de beste zorginstituten in de Verenigde Staten.

Behandelingen op maat

In het LUMC wordt er volop gewerkt aan behandelingen op maat. In 2015 stelde een Horizon2020-programma 15 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek naar farmacogenetica: medicatie dat is afgestemd op het DNA van een patiënt. Met dit bedrag wordt in zeven landen een infrastructuur uitgerold waarmee patiënten medicatie krijgen die rekening houdt met de variaties in hun DNA.