Search
Close this search box.
Search

LUMC mede aan basis statistiekcentrum LUXs

Het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) is mede-initiatiefnemer van LUXs, het nieuwe Leidse instituut voor statistiek. LUXs moet wetenschappers helpen bij het beantwoorden van vragen zoals of roken een hoger risico op dementie geeft en waarom sommige mensen met overgewicht last krijgen van diabetes, terwijl anderen gezond oud worden. Daarmee vormt LUXs ook een ondersteuning voor onderzoek op het gebied van population health, een speerpunt van het LUMC.

Diverse faculteiten van de Universiteit Leiden nemen deel in het statistiekcentrum. Vanuit het LUMC is de afdeling Biomedical Data Sciences nauw betrokken. De krachtenbundeling moet een einde maken aan de fragmentatie van statistiekonderzoekers, vertelt Saskia le Cessie, hoogleraar medische statistiek van het LUMC.

“Statistiekonderzoekers zitten erg verspreid over de universiteit, maar alles bij elkaar hebben we het grootste statistiekinstituut van Nederland. Dit instituut wordt nu zichtbaarder en samenwerking wordt nog vanzelfsprekender.” Samen met de faculteiten W&N en FSW van de Universiteit Leiden en Wageningen UR en VUMC verzorgt het LUMC de Engelstalige masteropleiding Statistical Science for the Life and Behavioral Sciences.

Speerpunt population health

Het nieuwe centrum past volgens het LUMC ook goed bij de speerpunt population health van het medisch centrum. Bij population health werken artsen, datawetenschappers, bestuurskundigen en sociale wetenschappers aan manieren om de gezondheid van mensen te verbeteren en gezondheidsverschillen te verkleinen. Dit doen ze door informatie te analyseren die in de routinezorg wordt geregistreerd. Het is een nieuwe manier van werken, die moet leiden tot zorg die beter aansluit bij wat mensen nodig hebben.

Onlangs bezocht een delegatie van het ‘Food and Health Bureau’ uit Hong Kong het LUMC en het National eHealth Living Lab (NeLL) om kennis op te doen over onder meer e-health en population health. Zo gaf prof. Niels Chavannes een presentatie over de structuur van de gezondheidszorg in Nederland en zoomde hij in op een aantal voorbeelden van e-health toepassingen in population health management. Extra aandacht ging daarbij uit naar de wetenschappelijke onderbouwing en de valkuilen die je tegen kan komen bij de invoering van dit soort toepassingen.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Volg jij ons al?