Search
Close this search box.
Search

LUMC, NeLL ontvangen twee miljoen euro voor ontwikkeling virtuele coach

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het National eHealth Living Lab (NeLL) hebben binnen een landelijk consortium twee miljoen euro toegekend gekregen voor het ‘Perfect Fit’ project. De gelden zijn afkomstig uit het onderzoeksprogramma Big Data en Gezondheid van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Met het geld ontwikkelt het consortium onder leiding van prof. dr. Niels Chavannes een virtuele coach die mensen gaat ondersteunen bij het ontwikkelen van een gezonde leefstijl om zo het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

De nieuwe virtuele leefstijlcoach is een project dat adviezen over stoppen met roken en bewegen combineert. De sterk gepersonaliseerde en flexibele coach biedt laagdrempelige ondersteuning op elk gewenst moment. Door geavanceerde analyse van bestaande en nieuw verzamelde gegevens, kunnen de onderzoekers bepalen welke coaching adviezen het beste werken en voor wie. De virtuele coach communiceert deze individuele adviezen naar personen die streven naar een gezondere leefstijl.

De onderzoeksgroep kijkt momenteel naar de beste manieren om de communicatie van virtuele gezondheidsadviezen zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij wat een persoon nodig heeft. Op langere termijn zal onderzocht worden of deze benadering mensen helpt om daadwerkelijk gezonder te leven, waarmee hart- en vaatziekten vaker voorkomen kunnen worden.

Commit2Data

Perfect Fit is één van de vier publiek-private onderzoekjesprojecten in de Commit2Data ronde Big Data & Gezondheid. In totaal hebben de Topsector LSH, NWO, ZonMW, de Hartstichting en het ministerie van Volksgezondheid en Sport 6.58 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de onderzoeksprojecten. 

Tot de partners van Perfect Fit behoren TU Delft, University of Twente, Trimbos Institute, Leiden University, m, Sense Health, Virtuagym, Roessingh Research & Development, Stichting Pharos, Stichting Publiek Privaat Partnership Stop met Roken, GlaxoSmithKline en Stichting Zorg & Zekerheid.

Vorig jaar maart vond in de Amsterdam Arena de kick-off plaats van Commit2Data. De keynote speech op het event werd geleverd door Jaya Baloo, Chief Information Security Officer bij KPN. (bron ECP)
maarten

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?