Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
4 januari 2016
Artikel delen

Maaike uit Zwolle Nederlands eerste ‘robovrouw’

Maaike van den Berg (32) uit Zwolle liep negen jaar geleden een dwarslaesie op. Gewoon kunnen lopen en zelfstandig de dagelijkse dingen doen, was voor haar vanaf dat moment niet meer mogelijk. Dankzij een speciaal pak, dat werkt als een motorisch aangestuurd skelet, kan dat sinds kort wel weer.

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

In mei begon Maaike als eerste in Nederland aan trainingen met de Rewalk, een pak waarmee ze weer kan lopen. Het ‘robotpak’ tilt haar benen op, buigt ze en laat ze stappen zetten. Daarvoor moet Maaike wel zelf haar bovenlichaam bewegen, om aan te geven dat ze wil lopen. ,,Dat was in het begin wel zwaar", vertelt ze. Op de filmpjes op YouTube ziet het er heel makkelijk uit, maar het was veel moeilijker dan ik dacht."

Maaike raakte in 2006 gedeeltelijk verlamd, nadat ze op haar motor werd aangereden. Sinds die tijd zit ze in een rolstoel. Toen ze een paar maanden geleden voor het eerst weer op eigen benen stond, was dat een gekke ervaring. Maaike: ,,Dat was een heel apart gevoel. Heel gek, maar toch ook wel heel mooi."

Robovrouw
Lukte het haar in het begin slechts om een paar stappen te zetten, inmiddels loopt ze rondjes om de praktijk van haar fysiotherapeut. Met het pak trekt ze heel wat bekijks. ,,Mensen vinden het wel interessant, stoer ook. Als je in een rolstoel zit, krijg je nog wel eens blikken van medelijden. Maar dat is met zo’n pak helemaal niet zo." Dat ze nu ‘robovrouw’ genoemd wordt, vindt ze eigenlijk wel stoer. ,,Net zoals in de films eigenlijk."

Door de trainingen wordt Maaike steeds mobieler. Ze hoopt uiteindelijk weer wandelingen te kunnen maken, maar vooral ook haar zelfstandigheid weer terug te krijgen. ,,Het zou fijn zijn als er gewoon weer iemand naast me kan lopen, in plaats van achter me. Die zelfstandigheid is ook het best voor je eigen geestesgesteldheid. Juist de gewone dingen ga je missen en die hoop ik straks allemaal weer te kunnen doen.

Bron: AD

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

KPN Zorgdomotica

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Reageer

Geef een reactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen