Search
Close this search box.
Search

‘Maak patiënten baas over eigen data’

Patiënten zouden zelf eigenaar moeten worden van gezondheidsgegevens en zorginstellingen zouden een aansluiting van deze data op hun systemen beter kunnen faciliteren.

Dat was dinsdag de belangrijkste uitkomst van een debat over gezondheidstechnologie, georganiseerd door UPC Business en Flevum, in het Spoorwegmuseum te Utrecht. Het evenement werd bezocht door ict-directeuren van ziekenhuizen, leveranciers en andere prominenten in het veld van gezondheidstechnologie. 

Futuruloog Paul Ostendorf stelde dat patiënten in de toekomst steeds meer in staat zullen zijn data over hun eigen gezondheid te verzamelen. "Binnen een jaar komen er devices op de markt die aan de hand van een druppel speeksel of bloed informatie geven over iemands toestand. Life-logging, het zelf verzamelen van dergelijke data, gaat een enorme vlucht nemen."

Zorginstellingen zouden volgens Ostendorf beter kunnen inspelen op deze trend. "Apple en Google ontwikkelen grote platforms, waarop patiënten via smartphone meetbare waarden als hun bloeddruk en hartslag kunnen opslaan. Het zou prachtig zijn als de patiënt die data mee kan brengen naar het ziekenhuis, en deze kan aansluiten op de systemen van een ziekenhuis."

Volgens Hyleco Nauta, IT-directeur van het UMC Utrecht, is de zorgsector nadrukkelijk bezig een dergelijke doorstroom van informatie te verbeteren. "Door uitwisseling van data tussen zorginstellingen proberen we overstapmomenten voor patiënten te beperken. Daarvoor moeten we wel goed met elkaar kunnen communiceren. Het zou goed zijn als we als sector één standaard voor een elektronisch patiëntendossier adopteren en zorgen voor integratie van systemen."

Karel van Lambalgen, IT-directeur van het Leids Universitair Medisch Centrum, denkt ook dat het in de toekomst mogelijk is dat patiënten zelf medische gegevens verzamelen en beheren. "Maar de consumentenproducten die daar nu voor op de markt zijn voldoen nog niet aan de medische standaarden. En als dat zover is, zal het nog tijd kosten voordat interne ziekenhuissystemen deze data kunnen ontsluiten en in het medisch proces integreren."

Wanneer de technologie wel aan de normeringen voldoet wordt het mogelijk patiënten op afstand te monitoren en komt er meer nadruk te leggen op de preventie van ziekte, voorspelt Ostendorf. "Er wordt nu bezuinigd op zorg, maar veel beter is te innoveren. Door patiënten baas te maken over hun eigen data en deze toegankelijk te maken zorg je dat ze zelf op hun gezondheid kunnen sturen. Zelfsturing verlaagt niet alleen de zorgkosten maar houd mensen ook langer buiten de zorg."

Het Smart Debat is onderdeel van een in 2013 opgericht kennisplatform. Dit platform ontwikkelt en deelt visies op belangrijke thema’s in de snel veranderende wereld van telecommunicatie en media.

Door Ronald Sutmuller, UPC Nederland

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
digitale veerkracht kort zorgnieuws
Digitale veerkracht, Kennispartner UMCU, bestuurswisselingen en meer
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Volg jij ons al?